Kultura

Gnetenje gline; Foto: CDUO Slovenska Bistrica Gnetenje gline; Foto: CDUO Slovenska Bistrica

Glina vabi v CDUO Slovenska Bistrica

Jeseni bodo v Centru domače in umetnostne obrti v Grajski 13 v Slovenski Bistrici spet veselo zavrteli vsa lončarska vretena in segreli vse peči! Pripravili so tečaje in programe, na katerih bodo udeleženci na veliko ustvarjali, raziskovali in se učili, malo tudi packali in se zadovoljno veselili nastalih izdelkov. Svoja vrata široko odpirajo za kreativne navdušence vseh generacij.

Dejavnost za otroke Igram se z glino se začne z igro, v kateri otroci raziskujejo glino in njene možnosti ter prosto oblikujejo različne izdelke. Gnetenje, valjanje, trganje, stiskanje ipd. spodbujajo razvoj otrokovih finomotoričnih spretnosti, ki so bistvenega pomena za vključevanje v vsakodnevne dejavnosti, samostojno skrb zase, igro in učenje. Oblikovanje gline sprošča, umirja ter spodbuja ustvarjalnost in domišljijo. Delavnico vodi izkušena lončarka, ki otroke vodi pri izdelavi izdelka in jim na primerih pokaže pravilne tehnike oblikovanja gline.

Začetni tečaj lončarstva Spoznajmo izročilo lončarskega vretena je namenjen odraslim, mladini in otrokom višjih razredov osnovne šole brez predznanj. Program obsega osnove oblikovanja na lončarskem vretenu: spoznavanje gline in njenih zakonitosti, centriranje glinenih kep, vlečenje valja, širjenje, oženje, tipanje oblike, izdelavo manjših skodelic, ponovitev oblik, obdelavo izdelka s struženjem ... Tečaj daje znanja in možnosti ujeti, usvojiti ritem vretena, ponoviti obliko in izdelati svojo posodo.

Začetni tečaj keramike Odkrivajmo glino in sebe za odrasle brez predznanj zajema osnove oblikovanja unikatne keramike. Spoznavanje gline in njenih zakonitosti, odpiranje forme iz polnega volumna, oblikovanje iz glinenih kač in trakov, gradnja iz valjanih plošč, oblikovanje na lončarskem vretenu ... Program ponuja znanja, ki vas od ideje, preko skice, izdelave in žganja privedejo do vaše keramike.

Odprti prostor kreativnega druženja DelašKaj? je nov program, namenjen samostojnemu delu v keramičnem ateljeju za odrasle z ustreznimi predznanji. Zagotovljena je mentorska pomoč priznane keramičarke Ljubice Zgonec Zorko. Program poteka ob dogovorjenih terminih v CDUO, kjer so na voljo prostor, oprema in pomoč mentorice, s seboj prinesete le dobro voljo in sveže ideje.

Tečaji in programi bodo potekali po dogovorjenem urniku v prijaznem in sproščenem vzdušju v majhnih skupinah, ob upoštevanju ukrepov in priporočil NIJZ in drugih pristojnih institucij. Prijave sprejemajo do zasedbe prostih mest na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., za več informacij obiščite spletno stran www.keramikacenter.com in jih spremljajte na družbenih omrežjih. Oblikujte si jesen po svoje, glina vabi, pridružite se nam!

CDUO Slovenska Bistrica

  • avgust 21, 2020
Nazadnje urejano na 1, 21.08.2020 17:23
Oceni ta prispevek
(1 glas)

Vreme

Koledar

« Oktober 2020 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Bottom add

Poišči