Rožnati oktober tudi v Slovenski Bistrici; Foto: Modest Motaln Rožnati oktober tudi v Slovenski Bistrici; Foto: Modest Motaln

Rožnati oktober tudi v Slovenski Bistrici

Oktober je mednarodni mesec ozaveščanja o raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah, zbolijo pa lahko tudi moški. Združenje Europa Donna Slovenija že tradicionalno pripravlja številne aktivnosti, s katerimi oktobra ozaveščajo o pomenu zgodnjega odkrivanja raka dojk, ki je v času epidemije covid-19 še toliko bolj pomembno. Geslo letošnjega »Rožnatega oktobra« je Dotik pove največ in opozarja na pomen samopregledovanja dojk.

Ob svetovnem dnevu raka dojk, ki ga praznujemo 15. oktobra, bodo jutri ob 17.30  na Trgu svobode v Slovenski Bistrici zagorele roza luči. V znak podpore vsem, ki se srečujejo z boleznijo, vsem svojcem, ki so koga izgubili za boleznijo, vsem zdravim v opozorilo, da smo v prvi vrsti sami odgovorni za svoje zdravje. Ob prižigu luči bodo pripravili tudi kratek program, in sicer plesno točko v sodelovanju s plesnim studiem Plohl, nagovoril pa jih bo tudi podžupan. Trg bo roza osvetljen vse do konca meseca.

Koreografija Martina Plohl je že v času karantene pripravila plesno koreografijo za vse članice Športne sekcije Europa Donna Slovenija, ki so jo ženske v času pandemije že osvojile. Koreografija je pripravljena na pesem Alye – Dobro jutro življenje. Idaja flash moba vseh bolnic, podpornikov in plesalk, tako ostaja pripravljena za realizacijo v bolj prijaznem letu.
Tradicionalna tek in hoja za upanje sta zaradi nastale situacije letos potekala v drugačni obliki. Nekateri javni zavodi, ki so v preteklih letih sodelovali na omenjeni prireditvi so pod določenimi pogoji, znotraj svojih oddelkov izvedli pohod in tako obeležili podporo bolnicam in pripomogli k osveščanju v rožnatem mesecu oktobru.

V Slovenski Bistrici izpostava Europa Donne Slovenije deluje od 2016. Kljub vsem ukrepom še vedno potekajo psihoterapevtske delavnice v sodelovanjem z Centrom za krepitev zdravja.

 

Komunala Slovenska Bistrica je že pripravila vse, da bo jutri Slovenska Bistrica res v znamenju "rožnatega oktobra". (Foto: Modest Motaln)

 

  • oktober 14, 2020
Nazadnje urejano na 1, 15.10.2020 16:29
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Vreme

Koledar

« Oktober 2020 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Bottom add

Poišči