Kultura

Naše najboljše; Foto: Visit Pohorje Naše najboljše; Foto: Visit Pohorje

Bistriški rokodelski izdelki prejeli certifikate

Zavod za turizem Maribor – Pohorje je poleti predstavil nov projekt vzpostavitve kolektivne blagovne znamke (KBZ) Naše najboljše. V septembru so izvedli prvo ocenjevanje rokodelskih izdelkov in izdelkov unikatnega ter industrijskega oblikovanja, na katerem so rokodelke in rokodelci z Bistriškega ponovno dokazali, da kljub vsemu uspešno ohranjajo in razvijajo rokodelsko tradicijo na najvišji kakovostni ravni. Natalija Sinkovič, Darja Hudin, Vesna Plavec in Marijan Crnič ter Center domače in umetnostne obrti (CDUO) so med prvimi, ki so za svoje izdelke pridobili pozitivno mnenje strokovne komisije in pravico do uporabe KBZ Naše najboljše.

Z omenjenim projektom mariborski Zavod za turizem vzpostavlja celovito in usklajeno ponudbo kakovostnih izdelkov in storitev na območju Maribora z Dravsko dolino in Dravskim poljem, Pohorja in Kozjaka ter Slovenskih goric. K sodelovanju skušajo pritegniti ponudnike produktov, ki izražajo vrednote osebnega, pristnega, lokalnega in trajnostnega ter ponazarjajo štajersko gostoljubje. Pri tem sledijo modelu Izvorno slovensko, ki temelji na petletnem faznem procesu razvoja. V prvi fazi razvijajo mrežo ponudnikov in bazo rokodelskih izdelkov, pridelkov in živilskih lokalnih izdelkov z dodano vrednostjo. Ti so osnova certificirane gastronomske ponudbe v gostinskih obratih in v naslednji fazi tudi certificirane ponudbe nastanitvenih obratov, gastronomskih prireditev in vodenih doživetij pri ponudnikih.

Podeljevanje certifikata Naše najboljše izvaja Zavod za turizem Maribor na podlagi natančno določenih meril ocenjevanja

Strokovna komisija v sestavi priznanih strokovnjakov ter izobraževalnih in strokovnih institucij je poleti izvajala delavnice in svetovanja ponudnikom, jeseni pa že evalvirala njihove prijavljene izdelke. Pravico do uporabe KBZ Naše najboljše je med drugim podelila trem bistriškim rokodelkam in rokodelcu ter rokodelskemu centru, ki so prejeli pozitivno mnenje za skupno kar 38 rokodelskih izdelkov. V oktobru so jih želeli predstaviti na razstavi Naše najboljše v CDUO, a so predstavitev zaradi trenutnih razmer preselili na splet. Na ogled je na www.keramikacenter.com.

Natalija Sinkovič je pridobila certifikat za svoje izdelke iz volne in špage

Natalija Sinkovič je za pridobitev certifikata KBZ Naše najboljše pripravila izdelke iz čiste ovčje volne in lanene vrvice – špage. Gre za trpežna, naravna, razgradljiva in pralna materiala, katerih prednosti in uporabnost so poznali že naši predniki. Po Pohorju so se od nekdaj pasle ovce, ki so dajale čisto ovčjo volno, pridne ženske roke so jo spredle in iz nje spletle topla zimska oblačila, otrokom pa so izdelale preproste igrače ... Na temeljih pohorske dediščine so nastali tudi volneni izdelki Natalije Sinkovič: tople zimske nogavice in rokavice, pohorski copati, deklica in gozdni palček. Iz lanene vrvice, ki so jo nekoč prav tako predli doma, pa kvačkani podstavki, nakupovalna mreža in nahrbtnik.

Tople pletenine Darje Hudin bodo odslej nosile certifikat Naše najboljše

V volni je vir navdiha našla tudi Darja Hudin, ki je prejela certifikat KBZ Naše najboljše za svoje pletenine: kapo z zanimivim reliefnim vzorcem, dvojno pleten brezrokavnik, dvojno pleteno odejo, naglavni trak, volnene nogavice in tri različice volnenih rokavic. Kot likovna pedagoginja pri pletenju posebno pozornost namenja kombiniranju barvnih tonov posameznih volnenih niti in izbiranju vzorcev, ki jih povzema po tradicionalnih slovenskih motivih. Njen prepoznaven pletilski izraz je tehnika dvojnega pletenja, zaradi katere so njene pletenine izjemno tople in se lahko nosijo na obeh straneh. So trpežne in ne obremenjujejo okolja.

 

Vesna Plavec in Marijan Crnič sta združila svoje bogato znanje, kamen in aluminij

Ponovna uporaba, lokalni material in trajnostno oblikovanje iz industrijskega aluminija (tovarna Impol ima v Slovenski Bistrici bogato 190-letno tradicijo) so zaščitni znaki blagovne znamke Vesne Plavec – Avantgard metalli. V svojem prepoznavnem stilu je s prepletom tradicionalnih zlatarsko-kovaških tehnik in uporabo starinskih ročnih orodij, ki jih kot oblikovalka in rokodelka uporablja v vseh svojih delih, predstavila štiri dela. Uhani in sponka Štajersko srce sta njeni samostojni deli, v dveh delih pa je ustvarjalne moči združila z mojstrom ročno obdelanega kamna Marijanom Crničem. Lokalni kamen – pohorski škrilj iz Koritnega nad Oplotnico in industrijski aluminij iz slovenjebistriškega Impola sta dobila novo dimenzijo v čudoviti simbiozi minimalističnega oblikovanja. Nastala sta simpatično sodobno stojalo Štajersko srce in vsestransko uporaben dekorativni pladenj.

Strokovna komisija je izrekla pohvalo kolekcijam keramičnih izdelkov CDUO

Strokovno komisijo je prepričal tudi nabor prijavljenih keramičnih izdelkov, ki jih kot interpretacije tradicionalnih lončarskih izdelkov iz vsakdanjega življenja naših prednikov izdelujejo v CDUO. Tri pozitivno ocenjene kolekcije zajemajo 16 uporabnih in dekorativnih ročno oblikovanih izdelkov standardnih oblik, poslikanih z motivi slovenske krasilne umetnosti. Potičnik, sklede, pekače, skodelice za enolončnico, klobasarico in terilnik so v svojih kuhinjah uporabljale naše babice. Zajemalko, vrelno veho, hladilec in vrč s čašami so pri kletarskih opravilih potrebovali naši dedki. To je le nekaj primerov iz širokega asortimana izdelkov bistriškega rokodelskega centra, ki vključujejo dimenzijo ohranjanja in razvoja nesnovne kulturne dediščine in so rezultat 17-letnega dela CDUO.

Koordinator podeljevanja pravice do uporabe KBZ Zavod za turizem Maribor, ki je tudi lastnik in nosilec novo oblikovane znamke Naše najboljše, bo skrbel za njeno promocijo. Vzpostavitev in nadgradnjo oskrbno-prodajnih poti ter drugo logistiko pa bo prevzela Zadruga Dobrina, ki že vrsto let razvija ponudbo trajnostnih lokalnih pridelkov in izdelkov. Izdelki s certifikatom KBZ Naše najboljše bodo na voljo tudi v njihovi trgovini na Gosposki ulici v Mariboru.

Anja Zamuda

  • oktober 30, 2020
Nazadnje urejano na 1, 05.11.2020 15:01
Oceni ta prispevek
(2 glasov)

Vreme

Koledar

« December 2020 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Bottom add

Poišči