Očistimo svoj dom, Foto: Center za krepitev zdravja Očistimo svoj dom, Foto: Center za krepitev zdravja

Nasveti CKZ - Proč z navlako

Berete nasvete Centra za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Slovenska Bistrica

Proč z navlako!

Notranji mir lahko okrepimo tudi, če se v svojem okolju znebimo navlake. Nered je stresen – naši možgani so obremenjeni in niso tako učinkoviti. Deloma je to tudi zato, ker je že sama misel na pospravljanje stresna, ko pa nas čaka toliko bolj pomembnih opravil! Kognitivno - vedenjska terapija nas spodbuja, da nehamo zavlačevati in zato smo tudi manj napeti. Dela se lahko lotimo takole:

1. Izberemo si eno stvar, ki ni na svojem mestu, jo poberemo in pospravimo. Potem se usmerimo na naslednjo stvar. S tem ko se stvari lotevamo drugo za drugo, počasi napredujemo. Poskusimo pospraviti sedem stvari, preden gremo v službo.

2. Vsak dan si izberemo manjšo površino, ki jo želimo pospraviti, recimo predal ali polico. Pripravimo si dve vreči, eno za stvari, ki jih bomo zavrgli in eno za stvari, ki jih bomo razdali.

3. Potrudimo se pospravljati sproti. Delovne površine in mize naj bodo prazne, na njih ničesar ne shranjujemo.

4. Vsak dan odnesemo smeti in po vstajanju posteljemo. Te preproste navade nam lahko pomagajo, da se sčasoma navadimo večje redoljubnosti.

5. Redno pomivamo okna. Prav osupljivo je, kako čista okna olepšajo dom in naše počutje v njem.

6. Ko imamo doma pospravljeno, se trudimo, da tako tudi ostane. Vpeljemo pravilo, da morajo vsi člani gospodinjstva prostor zapustiti v takem stanju, kot so ga našli.

Na tak način boste spremenili svoj dom v prijetno zavetje, v katerem se boste kar najbolje počutili in si tu sproti polnili dušo.

Center za krepitev zdravja (CKZ), Zdravstveni dom Slovenska Bistrica

Nazadnje urejano na 1, 24.11.2020 08:10

Vreme

Koledar

« December 2020 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Bottom add

Poišči