Kako postanemo bolj optimistični, Foto: Center za krepitev zdravja Kako postanemo bolj optimistični, Foto: Center za krepitev zdravja

Nasveti CKZ - Kako postanemo bolj optimistični?

Berete nasvete Centra za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Slovenska Bistrica - Trenutek za boljše počutje

Optimizem je osebnostna lastnost, ki vam omogoča, da vidite težave kot izzive, da pričakujete pozitivne rezultate, kljub temu, da so stvari težke.
Ne glede na vpliv genetike in ranih izkušenj iz otroštva raziskave kažejo, da se optimizma lahko naučimo. Raziskave ugotavljajo, da so optimisti veliko bolj uspešni v odnosih ter veliko bolj produktivni. Optimistična, pozitivna naravnanost spodbuja voljo do življenja, zaradi te ljudje bolj skrbijo za svoje zdravje, so odpornejši za bolezni in doživijo večjo starost. V nadaljevanju vam predstavljamo predloge za krepitev pozitivne naravnanosti:
- Vadite hvaležnost vsak dan! Vsako jutro pomislite za kaj vse ste lahko hvaležni in pomislite na stvari, ki jih imate za samoumevne, vendar bi jih zelo pogrešali, če jih ne bi bilo (prijatelji, družina, streha nad glavo, služba …).
- Bodite čuječi, zavestni v svojih mislih, besedah, dejanjih. Ne dovolite, da stare travme in strahovi vplivajo na vaše počutje. Večkrat na dan preverite, ali ste se ujeli v krog negativnih misli in zavestno spremenite notranji dialog. Namesto: »To mi ne gre,« recite »Poskusil bom še enkrat,« ali pa »Ne vem, kako bom zmogel vse to,« spremenite v »Vsak dan znova se bom česa novega domislil.«
- Zastavljajte si cilje, ki vam bodo izboljšale kvaliteto življenja. Učite se česa novega.
- Berite navdihujoče knjige, članke, družite se s pozitivnimi, navdihujočimi ljudmi. Njihov zgled in energija bosta spodbudila tudi vas, da se začnete ceniti in verjeti vase.
- Sprejmite odgovornost za svoje življenje! Niste žrtev, vi ste za volanom vašega življenja in vedno ga lahko usmerite, kamor vi želite.
- Poskrbite za gibanje in zdravo prehrano. Oboje pozitivno vpliva na mišljenje, izboljšuje razpoloženje.
Življenje je prekratko, da bi bili nesrečni. Pozitivne in optimistične misli vam bodo zagotovo spremenile življenje na boljše.
Nazadnje urejano na 0, 11.01.2021 07:51

Vreme

 komunala

Koledar

« Januar 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Bottom add

Poišči