Prispevki filtrirani po datumu: nedelja, 03 januar 2021

Predsednik republike Borut Pahor je danes ob 11.00 položil venec k spominskemu obeležju padlim borkam in borcem Pohorskega bataljona v počastitev 78. obletnice njihovega poslednjega boja pri Treh žebljih na Osankarici. Venec je položil tudi župan Slovenske Bistrice Ivan Žagar.

V izjavi po položitvi venca je predsednik republike dejal, da se je tudi letos, na razmeram primeren način, želel pokloniti spominu na tragičen konec domoljubnega poslanstva Pohorskega bataljona. Poudaril je, da z ohranjanjem spomina borkam in borcem, padlim v času narodnoosvobodilnega boja, izkazujemo hvaležnost, ker so dali svoja življenja za svobodo. »To današnje generacije cenimo in bomo vedno cenili, upajoč, da bomo poslej vedno uživali mir s polnimi pljuči,« je dejal. »V vsakem času so junaki in heroji. Takrat so bili in njim se danes poklanjamo, toda tudi ta čas je dal junake in heroje – tiste, ki se v prvih vrstah borijo, da bomo omejili širjenje virusa in bomo potem s precepljenostjo lahko zadihali svobodno,« je še poudaril in ocenil, da bo okrevanje zahtevno, a bo prineslo nove junake poslovnega in znanstvenega življenja.

Po njegovem mnenju obstaja veliko upanje, da se bomo vrnili, v januarju in februarju sicer še z omejitvami, v tisto, kar smo prej imenovali normalno življenje. Imeli bomo možnosti, da z okrevanjem marsikaj, kar je bilo prej slabše, zdaj naredimo boljše. Okrevanje bo po njegovih besedah zahtevno delo, saj se bo treba posvetiti odpravi socialnih stisk in jih zmanjšati zato, da se bo okrepilo zaupanje v sistem socialne in pravne države.

Pohorski bataljon, ki je ob ustanovitvi septembra 1942 štel 90 borcev, je izvedel številne akcije. Konec decembra 1942 se je premaknil proti Osankarici, kjer si je uredil zimski tabor. Prve dni leta 1943 so ga odkrile nemške sile, 8. januarja pa ga je obkolilo okoli 2000 nemških vojakov. V boju je življenje izgubilo 69 borcev bataljona.

Vir: UPRS (Urad predsednika Republike Slovenija)

Objavljeno v Aktualno

Občina Slovenska Bistrica vsako leto objavi razpis za občinske štipendije. Razpis za šolsko leto 2020/2021 je bil odprt do 12. oktobra, pred dnevi pa je občina na svoji spletni strani objavila seznam 144 študentov, ki jim je bila dodeljena občinska štipendija.

Objavljeno v Aktualno

Odslej lahko na Bistričan.si oddate tudi male oglase.

Cena do 30 besed dolgega olgasa, ki bo na naši strani objavljen 30 dni, je 30 €.

Če želite, da vaš oglas 1x objavimo še na FB-strani Bistričan.si, bo cena 40 €/mesec.

Oglas lahko oddate na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Objavljeno v Oglasi

Proti koncu lanskega leta je Občina Slovenska Bistrica na dražbi od DUTB odkupila zemljišče, na katerem je bistriška osrednja avtobusna postaja.

Objavljeno v Aktualno

Vreme

 komunala

Bottom add

Poišči