Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do they eiusmod tempor incidi dunt ut labore et dolore magna aliquat enim ad minim veniam ad minim veniam.

Na travniku med Impolom in zadnjim blokom v Tomšičevi ulici so danes delavci izvajalca zahodne obvoznice GMW iz Turjancev postavili začano cesto, na plast filca so nasuli pesek. Cesta bo služila za dovoz na deponijo lesa, ki so ga posekali pri urejanju trase zahodne obvoznice. Vodja projekta pri GMW iz Turjancev Aleš Adanič je pojasnil, da jim je prostor odstopil Impol, saj je treba hlodovino, ki je zdaj v lasti države, začasno nekam shraniti. Pri bistriški Komunali pa so nad posegom ogorčeni, saj jih nihče o tem ni obvestil in delavci zelenega pasu z drevesi ob pločniku niso ustrezno zavarovali. O nestrokovnem posegu so že obvestili bistriški inpektorat.
Prav tako se pojavlja vprašanje, kako bodo izvajalci del ob zahodni obvoznici zagotovili dostop do Kinološkega društva. Adanič nam je povedal, da iščejo rešitev in da bodo postavili začasno cesto, najverjetneje od konca obvoznice pri Impolu. Dokončno odločitev o začasni cesti do Kinološkega društva bodo sporočili prihodnji teden.
 

 
.
 
 
0, 27.01.2021 10:18

Maredimo si visoko gredo

Ime grede izhaja iz sistema dvignjene grede, kjer zemljo obdelujemo v različni višini. Visoke grede so lahko v višini do kolen ali višje. Višje kot so, bolj se posedajo. Poznamo t.i. podeželske visoke grede, ki nimajo dna. Okvir grede stoji na površini. Za izolativnost je smiselno uporabiti dvojni okvir z zračnim mostom, to pomeni, da uporabimo les od smreke za notranji okvir in okoli njega hrast, macesen ali akacijo za zunanji okvir, vmes pa je nekaj cm širok zračni most. Urbane visoke grede imajo dno, zato jih lahko prestavljamo in postavimo tudi na beton, balkon ali drugo površino.
Visoke grede naredimo po sistemu tretjin, tako da oblikujemo spodaj dihalno plast iz lesa in vej, v sredini je plast za zadrževanje vode iz kartona, volne, sena in po možnosti listja ter zgoraj rodovitna plast iz zemlje.
Pojem visoka uporabljamo torej za tiste grede, ki so višje od 30 cm. Če je greda nižja od 30 cm, ji pravimo dvignjena greda. Oboje je postalo v zadnjih letih zelo aktualno in ljudje se vse bolj odločajo, da imajo del vrta v obliki visokih ali dvignjenih gred. Ne samo, da izgleda tak vrtiček bolj privlačno, tudi v resnici so visoke grede bolj izdatne po količini pridelka od navadnih gred.
Ko se odločamo za visoke grede se soočimo z naslednjimi dilemami:
- Kako visoka in široka in dolga naj bo moja visoka greda?
- Iz kakšnega lesa in kako debele naj bodo stene grede?
- S čim naj bodo izolirane stene gred, naj uporabim filc, volno ali celo nič?
- Naj ima moja visoka greda dno ali ne?
- Dodam mrežo na do ali bolje ne?
- Kam naj postavim visoko gredo glede na sončno obsevanje in padavine?
- In nenazadnje: kako sploh začeti, kaj potrebujem, koliko česa potrebujem in
- Kako dolgo bo živela moja visoka greda?

V Slovenski Bistrici so se okoli leta 1370 začeli pojavljati Judje, ki so kmalu ustanovili svojo skupnost, saj se v letih 1374 in 1441 v virih omenja judovsko pokopališče. Ob današnjem dnevu spomina na žrtve hlokavsta objavljamo poglavje iz diplomskega dela Amadeje Mlakar, ki govori o judih v srednjeveški Slovenski Bistrici.

Ni kar tako, ko slišiš,  da sta brata, stara rosnih sedem in šest let, na tekmovanju iz hitrostnega računanja Brainobrain, med 25.000 tekmovalci, ki so prihajali iz 45 držav sveta, osvojila zlato in srebrno priznanje na svetovni ravni.

Nadaljujemo niz prispevkov, ki jih za Bistričan.si pripravlja dvojna doktorica (ddr.) Ana Vovk Korže - univerzitetna profesorica za fizično in regionalno geografijo na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru in ustanoviteljico Mednarodnega centra za ekoremediacije ter Inštituta za promocijo varstva okolja. Je predavateljica na dveh fakultetah v Sloveniji in v tujini. Ima dva doktorata – iz geografije in varstva okolja – ter povezuje znanost s prakso. Še posebej rada poudari pomen samooskrbe ter pomembnost in prednosti veganskega ekološkega kmetijstva. Kot znanstvenica se ukvarja z raziskavo naravnih virov, kar prenaša v pedagoško prakso. V prostem času pa jo najdemo na njenem Učnem poligonu za samooskrbo v Dolah v občini Poljčane, kjer raziskuje možnosti celovite samooskrbe tako za Slovenijo kot druge celine.
Na hektarju in pol zemlje, ki jo je podedovala, v vasi Dole v občini Poljčane je zasnovala permakulturni vrt. Tradicionalna znanja o permakulturnem kmetovanju in povezovanju vseh naravnih virov Ana Vovk Korže obuja na učnem poligonu za samooskrbo v vasi Dole v občini Poljčane. Z nami pa deli svoje bogate izkušnje. 
Tokrat nam bo svetovala, kaj narediti, ko je zemlja težka in grudasta.

Danes se po skoraj treh mesecih šolanja na daljavo v šole znova vračajo učenci prvega triletja. Policija pri tem opozarja udeležence v prometu opozarja, naj bodo nanje še posebej pozorni. Po treh mesecih šolanja na daljavo bo namreč za otroke to znova "prvi šolski dan", v prometu pa bo več pešcev in kolesarjev. 

Predsednik Krajevne skupnosti Pragersko-Gaj Matej Arnuš se je danes sestal s podizvajalcem del pri projektu gradnje podvoza in vozlišča na Pragerskem. Ugotovili so, da bo, kot kaže, predvidoma v začetku marca izdano gradbeno dovoljenje, do konca marca pa bo izvajalec del, skupaj s podizvajalci, tudi uveden v delo. To je na današnji seji DZ potrdil tudi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Gradnja bo trajala 25 mesecev, pri tem pa bo zelo moten promet v kraju. Predsednik Arnuš se je zato seznanil s terminskim načrtom izgranje, dogovorili pa so se tudi, da bo izvajalec oziroma podizvajalec krajevno skupnost in javnost sproti obveščal o zaporah in dostopnosti cest. 
Minister Vrtovec je na seji DZ še poudaril, da bo poleg izgradnje vozlišča in podvoza oziroma podhoda s stopniščem in dvigalom za dostop na perone rekonstruirano tudi poslopje železniške postaje Pragersko. Postavili bodo tudi protihrupne ograje, uredili vodotoke, komunalno infrastrukturo in ceste. Povedal je tudi, da črpanje evropskih sredstev v višini 40 milijonov evrov pri skoraj 89 milijonov vredni investicije, ni ogroženo, saj je finančna perspektiva 2014 - 2022 podaljšana do konca leta  2023. 

 
.
 
 
0, 25.01.2021 09:55

Motena dobava pitne vode

Komunala Slovenska Bistrica obvešča, da bo zaradi obvestila elektrodistributerja o izpadu električnega toka, motena tudi dobave pitne vode v PONEDELJEK, 25. januarja 2021 od 12.00 do predvidoma 15.00 ure za odjemalce dela naselja Pretrež.
Priporočamo, da pred prvo uporabo pitne vode opravite izpiranje interne instalacije tako, da na vseh iztočnih mestih pustite vodo teči tako dolgo, da se pitna voda ponovno zbistri. V primeru pojava motnosti pitne vode je potrebno prekuhavanje.

Navodila NIJZ za prekuhavanje vode
Komunala Slovenska Bistrica se zahvaljuje za razumevanje.

 

Pri opravljanju del in nalog v času od 07:00 ure dne 18. 1. 2021 do 07:00 ure dne 25. 1. 2021, smo policisti tukajšnje policijske postaje obravnavali naslednje dogodke in pojave:

V Domu starejših dr. Jožeta Potrča Poljčane in Slovenska Bistrica se položaj, povezan z okužbami s covid-19, umirja in življenje počasi vrača v stare tirnice, a takega vzdušja, kot je bilo pred epidemijo, ni več zaznati. Stanovalci v obeh domovih so precej utrujeni od bolezni in od vseh ukrepov, ki jih je treba še zmeraj izvajati.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/hisabe41/bistrican.si/templates/darpan/html/com_k2/templates/default/user.php on line 260
Stran 1 od 79

Vreme

 komunala

Bottom add

Poišči