( ISSN 2738-5760 )

Kultura

Saša Crnič Šega, Foto: Knjižnica Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica Saša Crnič Šega, Foto: Knjižnica Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica

Literarni večer s Sašo Šega Crnič

Ob svetovnem dnevu knjige, noči knjige in hkrati mednarodnemu dnevu mladinske književnosti smo na literarnem večeru gostili našo sodelavko, pisateljico, Sašo Šega Crnič, s katero se je pogovarjala Mojca Plaznik Plavec.

Lektorica, pisateljica, slovenistka, knjižničarka – vse to je Saša. Je ljubiteljica narave, živali in vsega lepega. Meni, da je osnovna ljubezen do knjig prirojena, delček je pa vsekakor vzgoja. Saša je še razkrila, kaj jo pri branju najbolj pritegne in katere so njene najljubše knjige.

Pisateljsko pot je pričela pred desetimi leti, njeno prvo delo je v njej zorelo skoraj petnajst let, preden se je znašlo v knjigi. Napisala je pet slikanic in dva romana za odrasle. Nekatere ideje se ji porodijo v trenutku, druge zorijo leta.

Njeno prvo delo je slikanica Božičkov zaljubljeni palček, nato Buča zmagovalka, pa slikanica Drevesni duhec in še Lovro s košem gre, zadnja slikanica pa je Mala miška v knjižnici.

Za odrasle je Saša napisala dve deli. Prva je Taka hecna kap, avtobiografska zgodba, v kateri opisuje lastno izkušnjo kapi v bližnjem sorodstvu. Njena zadnja knjiga, ki je v knjižnici še noviteta, je Spet na otoku, katere zgodba se je že dlje časa pletla v mislih, preteklo leto pa se je znašla na papirju. In zakaj ravno ta otok? Obiskala ga je že kot srednješolka in se naj vračala vse življenje, morda le v mislih, saj kar dvanajst let ni mogla nanj. V romanu se kaže izrazita povezanost z naravo, saj je avtorica velik del prečudovitega otoka prehodila, svoja občutenja pa vnesla v knjigo, s čimer nam otok približa z vsemi njegovimi lepotami in skritimi kotički.

Gostja je pogovor zaključila z novico, da bo kmalu izšla še ena slikanica, ki je že na založbi, za odrasle pa se tudi še rojevajo nove ideje.

Janja Pepelnak

  • april 29, 2021
Nazadnje urejano na 0, 01.05.2021 05:17
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

 komunala

Vreme

komunala

komunala

Koledar

« Maj 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Bottom add

Poišči