( ISSN 2738-5760 )
Označevalne table pri bistriških parkih in drevoredih, Foto: Amadeja Mlakar Označevalne table pri bistriških parkih in drevoredih, Foto: Amadeja Mlakar

Informativne table o bistriških drevoredih in parkih

Komunala Slovenska Bistrica je danes ob svetovnem dnevu dreves občanom Slovenske Bistrice podarila označevalne table, postavljene ob bistriških parkih in drevoredih, ki jih je po mestu kar 10. Table vsebujejo umetnostnozgodovinske in arboristične podatke, opremljene pa so tudi z zgodovinskimi fotografijami in razglednicami, ki jih hranijo v Zavodu za kulturo Slovenska Bistrica, Knjižnici Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica in drugih institucijah. Umetnostno zgodovinske podatke o posameznih drevoredih je prispevala dr. Simona Kostanjšek Brglez z Umetnostnozgodovinskega inštituta Franceta Steleta pri ZRC SAZU, opise posameznih dreves pa arborististka Tanja Grmovšek.

V mestu Slovenska Bistrica je 10 parkov in drevoredov, v katerih stoji skoraj 600 dreves. Če bi k tej številki prišteli še preostala posamezna drevesa, lahko ugotovimo, da jih je krepko čez 1500, kar Slovensko Bistrico nedvomno umešča med zelena mesta. »Ideja o označitvi bistriških drevoredov se je porodila v enem izmed pogovorov z otroki v grajskem parku, ki so zvedavo spraševali o vsem mogočem .... Drevesa so zagotovo nepogrešljiva vsebina vsakega mesta in vloga dreves se z razvojem in širjenjem mesta samo povečuje. Z označitvijo posameznih drevoredov in parkov želimo drevesa približati ljudem in jim hkrati približati njihovo bogato zgodovino. Tako smo združili znanje hortikulture, arboristike in zgodovine in s tem imajo vsi, ki se sprehajajo po mestu, možnost spoznati, katera drevesa rastejo v mestu,« svojo idejo, zakaj označiti parke in drevorede v Slovenski Bistrici pojasnjuje Modest Motaln, sicer vodja vzdrževanja javnih površin pri Komunali Slovenska Bistrica.

Table so opremljene z opisi dreves, z umetnostno zgodovinskimi podatki ter s starimi fotografijami in razglednicami, ki jih hranijo v Zavodu za kulturo Slovenska Bistrica, Knjižnici Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica in drugih institucijah. »Označitev in primerna slikovno-besedilna prezentacija vrtnoarhitekturne dediščine v mestu je zelo  pomembna in zelo velika pridobitev lokalno skupnost, za mesto Slovenska Bistrica, za domačine, šolarje in turiste …  Tako mladi kot manj mladi bodo imeli priložnost celostno spoznavati (svoje) mesto in njegovo zgodovino - zdaj tudi v povezavi z drevoredi, ki so bili v tem pogledu doslej zapostavljeni. Po kratkem pregledu stanja kaže, da tak pristop k interpretaciji in prezentaciji drevoredov v Sloveniji ni uveljavljen. Vesela sem, da sem imela priložnost sodelovati pri tem projektu, pri katerem se je pokazalo, kako dobrodošlo in nujno je povezovanje. Sama o drevesih ne vem skoraj nič, na osnovi literature in virov, povezanih s Slovensko Bistrico, njeno zgodovino in prebivalci, pa sem jih lahko umestila v zgodovinski kontekst. Označitev bistriških drevoredov je - upam - začetek celovitejše zgodbe,« pomen označevanja drevoredov in parkov ocenjuje umetnostna zgodovinarka dr. Simona Kostanjšek Brglez z Umetnostnozgodovinskega Inštituta Franceta Steleta pri ZRC SAZU.

»Idejo o postavitvi informativnih tabel pri bistriških drevoredih in parkih pozdravljam, saj v projektu vidim dva pomembna vidika. Na eni strani projekt govori o tem, da ima tudi v tem pogledu Slovenska Bistrica bogato zgodovinsko tradicijo, ki sega stoletja nazaj v zgodovino, kar priča tudi o zgodovinski pomembnosti mesta. Po drugi strani pa je bistven tudi okoljski vidik, saj imajo drevesa v urbanih okoljih zelo pomembno in nepogrešljivo funkcijo - vplivajo na temperaturo in vlago, dušijo hrup, zmanjšujejo onesnaženost mestnega okolja, pravimo jim tudi pljuča mesta, in ne nazadnje predstavljajo tudi prostor za preživljanje prostega časa,« dodaja župan Občine Slovenska Bistrica dr. Ivan Žagar.

Z današnjo postavitvijo označevalnih tabel pri slovenskobistriških drevoredih in parkih projekt še ni končan, saj snovalci obljubljajo njegovo nadgradnjo – označitev še preostalih parkov in drevoredov, natis zloženke, vzpostavitev turistične poti in še kaj.

  • april 30, 2021
Nazadnje urejano na 0, 08.05.2021 09:03
Oceni ta prispevek
(1 glas)

 komunala

komunala

komunala

Koledar

« Maj 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Bottom add

Poišči