( ISSN 2738-5760 )
Potrdilo o cepljenju, Foto: NIJZ Potrdilo o cepljenju, Foto: NIJZ

Kako do potrdila o prebolelosti covida-19 oz. o cepljenju

Poiskali smo pojasnilo, kako do potrdila o cepljenju oziroma do potrdila o prebolelosti covida-19.

Cepljenje proti covid-19 se zabeleži v zdravstveno dokumentacijo pacienta, veljavnih je več načinov: izpolnjene pripravljene kartice proizvajalca, vpis v Knjižico o cepljenju ali izdano potrdilo o opravljenem cepljenju. Pacienti do podatkov o cepljenjih, ki so bili posredovani v Elektronski register cepljenih oseb (eRCO) lahko dostopajo sami z digitalnim potrdilom preko portala zvem.eZdrav.si. Potrdilo je na voljo v slovenskem in angleškem jeziku.

Oseba lahko dokazuje, da je prebolela covid-19 s pozitivnim  izvidom po klasični PCR metodi ali izvidom hitrega antigenskega testa, ki ga lahko pridobi tudi z uporabo spletnega portala zVem, kjer si izvid lahko natisne brezplačno.

  • Kot dokazilo o pozitivnem testu se upošteva tudi kratko sporočilo (SMS), poslano s številke +38651285886, ki izkazuje pozitiven rezultat za osebo z začetnicami, ki ustrezajo začetnicam osebe.
  • Delodajalec lahko za svojega zaposlenega kot dokazilo upošteva tudi bolniški list, kjer je opredeljeno, da je bila oseba v izolaciji ali v primeru okužbe s COVID-19 na delovnem mestu poškodba pri delu in iz njega izhaja, da od začetka izolacije oziroma poškodbe pri delu ni minilo več kot šest mesecev.
  • V primeru, da oseba ni bila testirana in nima bolniškega lista pa mora to potrditi osebni zdravnik, ki ga je oseba kontaktirala v času, ko je zbolela za COVID-19. Ministrstvo za zdravje je pripravilo obrazec potrdila.

Osebe, ki so prebolele COVID-19, so praviloma imune v obdobju 21 dni do 6 mesecev od potrjene okužbe. Osebe to lahko dokazujejo s pozitivnim izvidom brisa na prisotnost SARS-CoV-2 s testom PCR ali hitrim antigenskim testom, od odvzema brisa pa je poteklo najmanj 21 dni in največ 6 mesecev. V tem obdobju se smatra, da oseba ni več kužna in testiranje ni potrebno. Če je od začetka bolezni poteklo manj kot 21 dni ali v primeru, da okužba ni bila potrjena s testiranjem, se kot dokazilo, da je oseba prebolela COVID-19 šteje potrdilo zdravnika.

Nazadnje urejano na 0, 12.05.2021 10:10
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

 komunala

Vreme

komunala

Bottom add

Poišči