( ISSN 2738-5760 )
Olje; Foto: Pixabay Olje; Foto: Pixabay

Odpadna jedilna olja ne smejo pristati v kanalizaciji

Odpadna jedilna olja bi morala gospodinjstva v skladu z uredbo o ravnanju z odpadnimi jedilnimi olji in mastmi zbirati ločeno od drugih odpadkov in jih dostavljati v zbirne centre, a se tega drži le malo gospodinjstev. Večinoma jih zlijejo kar v odtoke in kanalizacijo ter s tem povzročajo ogromno okoljsko in gmotno škodo. Da bi ozavestili občane o tem nesmotrnem početju, so na Komunali Slovenska Bistrica pripravili projekt ozaveščanja o tem nevarnem odpadku. 

"Večina gospodinjstev odpadno olje preprosto zlije v odtoke ali stranišča, kar pa lahko povzroči resne težave odtočnim cevem in čistilnim napravam ter hkrati veliko škodo naravnemu okolju. To nam povzroča dodatne stroške pri vzdrževanju teh sistemov in odstranjevanju maščob," pojasnjuje direktor Komunale Slovenska Bistrica Maksimiljan Tramšek. To se dogaja predvsem zato, ker je odpadno olje treba zbirati in ga pripeljati v zbirne centre, to pa je večini gospodinjstev povsem odročno in odveč. "Projekt, ki smo ga pripravili in prijavili na razpis LAS - dobro za nas, smo zastavili tako, da bomo na posameznih lokacijah v vseh krajih, kjer opravljamo javno gospodarsko službo, postavili zbiralnike, kamor bodo lahko gospodinjstva zbirala odpadno jedilno olje. Doslej je bilo mogoče odpadna olja prinesti v centre za zbiranje odpadkov, s tem projektom pa bomo zbiranje prestavili v urbano okolje in bliže ljudem, da bodo lahko ta nevarni odpadek ustrezno odložili," še poudarja Tramšek. 

Projekt sistematičnega zbiranja odpadnih olj je ocenjen na slabih 150 tisoč evrov, ali bo na razpisu izbran pa bo znano najkasneje do konca junija 2021.

  • maj 17, 2021
Oceni ta prispevek
(1 glas)

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

Poišči