( ISSN 2738-5760 )
Nalezimo se dobrih navad, Foto: KJV Nalezimo se dobrih navad, Foto: KJV

Nalezimo se dobrih navad – CEPIMO SE

Strokovna direktorica Zdravstvenega doma Slovenska Bistrica Alenka Antolinc Košat, dr. med., spec. druž. med., je za Bistričan.si pripravila članek o epidemiji novega koronavirusa. Covid-19 ni prizanesel nobenemu kotičku na svetu.

 

Leto 2020 se je začelo z informacijami o novem virusu na Kitajskem, podobnem SARS-u, ki povzroča dihalno stisko pri ljudeh, povečuje število hospitalizacij in smrti. Čeprav se je problem zdel zelo oddaljen, nas je že konec februarja 2020 zadela kruta realnost, virus se je razširil na ves svet, med bolj prizadetimi je bila ravno sosednja Italija. Svet je preplavila pandemija, kot je ni bilo od pandemije španske gripe po prvi svetovni vojni, ko so se žrtvam 1. svetovne vojne pridružile več deset milijonske žrtve te nalezljive bolezni.

Covid-19 ni prizanesel nobenemu kotičku na svetu. Podatki o krajih, otokih, državah, kjer naj ne bi bilo tega smrtonosnega virusa, so lažna – če ne iščeš in ne testiraš, virusa ni, če virusu ne verjameš, virusa ni, če verjameš v teorijo zarote, virusa ni. Če delaš v ambulanti družinske medicine, v službi NMP ali na covid oddelku, še predobro veš, da virus je. SARS-CoV-2 je zahrbten virus, do nekaterih na srečo zelo prijazen in milostljiv, do drugih zahrbten in nepopustljiv. Ubijalski. V svetu je po do sedaj znanih podatkih zahteval skoraj 3,5 milijone žrtev, v Sloveniji več kot 4300. Kljub najboljši oskrbi, novim znanjem, zdravljenju s kisikom, remdesivirjem, kortikosteroidi, in drugim podpornim tehnikam, ljudje umirajo.

Tudi leto 2021 se je začelo tako, kot se je končalo prejšnje. Svet se je izgubljal v epidemiji, države so sprejemale in spreminjale ukrepe za zajezitev širjenja okužb, bolnišnice so bile polne, gospodarstvo je bilo delno ustavljeno, otroci niso hodili v šole, ljudje so bili vse bolj nezadovoljni, nestrpni, agresivni. A leto 2021 je prineslo tudi nekaj novega. Nekaj pozitivnega. Nekaj odrešujočega. CEPIVO. Za razliko od leta 1918, ko je razsajala španska gripa, smo sedaj imeli računalnike, brezžične povezave, neskončne informacije, pomembne, koristne in tudi zavajajoče, otroci so se lahko šolali na daljavo, nekateri zaposleni so lahko delali od doma. Imeli pa smo tudi napredno znanost in pripravljenost držav neomejeno financirati znanost. Posledica je bila, da so znanstveniki že zelo hitro identificirali virus, ga znali določati iz vzorcev nosnožrelnega prostora, in lahko začeli razvijati cepivo. Po neverjetnem enem letu smo dobili cepivo, ne enega, več. Tako hitro se je cepivo lahko razvilo samo zato, ker je znanost na tako visoki ravni, in zato, ker je bil interes vseh držav tako velik, da so financirale vse faze preizkušanja cepiv sočasno. Denar ni bil problem pri razvoju cepiva in ne pri nabavi cepiva. Cepivo je prišlo in cepivo nam je na voljo brezplačno!

Ukrepi za preprečevanje širjenja bolezni so naporni za vse, naveličani smo omejitev, vsi bi si želeli na kavo s prijatelji, plesati na poroki, peti na koncertih, navijati na športnih prireditvah. Otroci bi radi hodili v šolo, vsi skupaj, brez mask. Otroci s protesti zahtevajo šolo – ali ni to dovolj velik dokaz, da jim moramo vsi skupaj to omogočiti? In lahko jim. Preprosto. Cepimo se. Lahko se cepimo vsi, zdravi in kronično bolni. Cepivo je po enotnem mnenju stroke varno in priporočljivo tudi za onkološke, revmatološke, srčne bolnike, za tiste po prebolelih trombozah, za paciente na antikoagulacijskih zdravilih, cepivo mRNA je varno za nosečnice. Za vse te bolnike in ljudi je cepljenje celo še bolj priporočljivo, saj jih covid-19 praviloma bolj prizadene. Varno je tudi za alergike, izjema so redke dokazane alergije na nekatere snovi. Koristi cepiva odtehtajo tveganje za neželene učinke, ki so praviloma blagi in kratkotrajni. Tistih življenje ogrožujočih je zelo malo. V Sloveniji do 19.5.2021 ni bilo potrjenega primera smrti zaradi cepljenja.  Za posledicami covida-19 jih je umrlo več kot 4300.

Cepivo je tista magična snov, na katero smo čakali, katere prihod smo proslavljali, katero moramo izkoristiti, da premagamo epidemijo. Do leta 1980 smo s cepljenjem uradno izkoreninili virus črnih koz. Bodimo odgovorni in do leta 2022 izkoreninimo (oziroma obvladajmo) SARS-COV-2. Bodimo odgovorni in solidarni in zaščitimo ranljive sorodnike in prijatelje pred krutimi posledicami covid-19. Bodite odgovorni, prijavite se na cepljenje in se cepite.

Alenka Antolinc Košat, dr. med., spec. druž. med.

ZD Slovenska Bistrica

Nazadnje urejano na 0, 28.05.2021 13:26
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

Poišči