( ISSN 2738-5760 )
SI TRUST; Foto: GOV.SI SI TRUST; Foto: GOV.SI

Kako do digitalnega potrdila

Iz Upravne enote Slovenska Bistrica sporočajo, da zaradi povečanega obsega poteka veljavnosti osebnih listin, vlog za pridobitev digitalnih potrdil in mobilne identitete smsPASS od 10. junija dalje ob sredah zagotavljajo dodatne uradne ure za stranke.

 

Na področju nalog v zvezi z osebnimi izkaznicami, potnimi listinami, vozniškimi dovoljenji, digitalnimi potrdili in mobilno identiteto smsPASS strankam ob:

  • sredah, v času od 10. 6. do 31. 12. 2021, zagotavljajo dodatne uradne ure med 17. in 18. uro.

Kaj je digitalno potrdilo?

Digitalno potrdilo je naša identiteta v elektronskem svetu. Je računalniški zapis, ki vsebuje podatke o imetniku (oseba, institucija ali strežnik) in njegov javni ključ. Poleg tega pa še podatke o izdajatelju digitalnega potrdila in obdobje veljavnosti. Imetnik za uporabo digitalnega potrdila potrebuje tudi zasebni ključ. Imetniki digitalnega potrdila, lahko s svojega računalnika dostopajo do najrazličnejših podatkov, od osebnega zdravstvenega kartona, do podatkov v ZPIS ...

Na Ministrstvu za javno upravo deluje Državni center za storitve zaupanja oziroma SI-TRUST. Pod okrilje SI-TRUST sodi korenski izdajatelj SI-TRUST Root, ki je izdal potrdila izdajateljev SIGOV-CA, SIGEN-CA in SI-PASS-CA.

Zahtevek je potrebno oddati osebno na prijavni službi na upravni enoti.

Pred obiskom prijavne službe na upravni enoti preverite na kateri lokaciji upravne enote je možno oddati zahtevek za digitalno potrdila SIGEN-CA za fizične in ali se je potrebno predhodno naročiti.

Za to potrebujete osebni dokument (osebna izkaznica, potni list, vozniško dovoljenje ali drug uradno veljaven osebni dokument) in izpolnjen zahtevek. 

Kaj je smsPASS?

Mobilna identiteta smsPASS je način prijave v SI-PASS, ki s pomočjo enkratnega gesla, poslanega s kratkim sporočilom SMS, omogoča elektronsko podpisovanje dokumentov in zanesljivo identifikacijo uporabnika pri uporabi e-storitev.

Za uporabo smsPASS potrebujete mobilno telefonsko številko in telefon, ki sprejema kratka sporočila, ter napravo, povezano s spletom (npr. računalnik, tablico, pametni telefon).

Mobilno identiteto smsPASS lahko pridobijo osebe starejše od 15 let, ki imajo slovensko davčno številko in EMŠO.

Prijavne službe za sprejem zahtevkov smsPASS in resetiranje gesla SI-PASS so na Upravnih enotah, do preklica pa tudi Centri za socialno delo, Finančni uradi RS in Ministrstvo za pravosodje RS.

Zahtevke za pridobitev mobilne identitete smsPASS lahko od četrtka, 10. 6. 2021 oddate v cepilnem centru Zdravstveni dom Slovenska Bistrica.

Vloge lahko oddate od ponedeljka do petka med 8.00 in 14.00 uro v modrem kontejnerju.

Vlogo za smsPASS lahko oddajo osebe starejše od 16. let.
Ob oddaji vloge morate imeti s sabo osebno izkaznico. 

Nazadnje urejano na 0, 15.06.2021 13:01
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

 komunala

Vreme

komunala

Koledar

« Junij 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Bottom add

Poišči