( ISSN 2738-5760 )
Foto:Letalski center Maribor Foto:Letalski center Maribor

Protitočno letalo bo vendarle lahko letelo

Poročali smo, da je Agencija za civilno letalstvo podala precej jasno in obširno pojasnilo, zakaj je morala prepovedati letenje protitočnega letala Letalskega centra Maribor, a je danes nato odobrila izjemo, ki jo je minister za kmetijstvo napovedal že isti dan po prepovedi. Mariborska protitočna obramba ima tako začasno dovoljenje, ki velja tri mesece.

Minister za kmetijstvo Jože Podgoršek je že včeraj dejal, da se je našla rešitev. "Čeprav ni popolne garancije, da ta oblika protitočne obrambe deluje je pomembno, da vsaj poskusimo preprečiti morebitno škodo v kmetijstvu," je dejal minister. 

Predsednik Letalskega centra Maribor Filip Tobias je na današnji novinarski konferenci v Skokah pojasnil, da je njihovo letalo za izvajanje obrambe proti toči povsem ustrezno in da je prišlo do zapleta le v zvezi z njegovo dokumentacijo. "To nikoli ni bila težava, zdaj pa je postala. Namesto da bi dobili rok, da zadevo razrešimo, so nam odvzeli licenco. Dejansko se je kasneje izkazalo, da možnost vseeno obstaja in zdaj čudežno to licenco imamo," je pojasnil.

Z najnovejšo rešitvijo lahko tudi letos začnejo izvajati dejavnost, s katero pokrivajo okoli 70 občin. "Letalo je pripravljeno, piloti so pripravljeni že dva meseca, čakamo samo še uraden dopis ministrstva," je še povedal Tobias.

  • julij 1, 2021
Oceni ta prispevek
(0 glasov)
Bottom add

Poišči