( ISSN 2738-5760 )
Literarni natečaj, Foto: Knjižnica Josipa Vošnjaka Literarni natečaj, Foto: Knjižnica Josipa Vošnjaka

160 let od rojstva Rose Pitschl

Začetki fotografije segajo daleč v preteklost. Ljudje so si že od nekdaj želeli, da bi lahko določen trenutek ujeli v sliko, ki bi obstala za vekomaj. Želja se je iz nekdaj neverjetnega in prek številnih poskusov razvila v umetnost in v industrijo. Z izrazom fotografija opisujemo celoto postopkov, s katerimi brez čopiča ali svinčnika naredimo trajne podobe na materialu. Hiter razvoj fotografije se je začel šele v 19. stoletju.

Fotografiranje so si lahko privoščile le bogate družine. Fotografi so ob ateljejski in krajinski fotografiji za zanamce ohranili spomine na pestre družabne dogodke. V Slovenski Bistrici je v času pred 2. svetovno vojno delovala založnica razglednic Rosa Pitschl.

Rosa Pitschl se je rodila 5. avgusta 1861 v Slovenski Bistrici očetu lončarju in pečarju. Njena rojstna hiša stoji na današnjem Trgu svobode, kjer je še danes v steni vidna ohranjena vgrajena pečnica. Sama se sicer s fotografijo ni ukvarjala, je pa bila lastnica knjigarne in založnica številnih slovenjebistriških razglednic, ki so jih posneli bistriški in drugi fotografi. Veljala je za eno najpomembnejših založnic Avstro-Ogrske monarhije. Svoj lokal je imela v sedanji Kolodvorski ulici, v hiši levo od sedanje trgovine Strnad. Sicer pa je za fotografe veljalo, da so se selili iz kraja v kraj, oziroma za delom. Le-tega pa v Slovenski Bistrici, v mestu s kasarno in številnimi vojaki, ni manjkalo.

Z izdajami razglednic Slovenske Bistrice in njene okolice je Rosa Pitschl pomembno prispevala k ohranitvi zgodovinske podobe naših krajev v tistih časih.

(Povzeto po: Silvo Husu, Biografski leksikon občine Slovenska Bistrica, 2020, str. 168)

(Natalija Stegne)

  • julij 29, 2021
Nazadnje urejano na 0, 05.08.2021 02:14
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

 komunala

Vreme

komunala

Bottom add

Poišči