( ISSN 2738-5760 )
Položen temeljni kamen za vozlišče Pragersko, Foto KS Pragersko Položen temeljni kamen za vozlišče Pragersko, Foto KS Pragersko

Položen temeljni kamen za vozlišče in podvoz Pragersko

Gradbeno dovoljenje za rekonstrukcijo železniške postaje na Pragerskem in izgradnjo vozlišča in podvoza je končno pravnomočno, danes se je s položitvijo temeljnega kamna tudi simbolično začela izvedba gradbenih del. Simboličnega začetka del so se med drugimi udeležili tudi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, podžupan Občine Slovenska Bistrica Stanislav Mlakar, predstavniki Direkcije RS za infrastrukturo in izvajalci del.

Simboličnega začetka del se je danes na železniški postaji na Pragerskem udeležil minister Vrtovec, po besedah katerega gre za pomemben projekt ne le za lokalno okolje, ampak tudi za celotno državo, saj je tu pomembno prometno stičišče. "Železniško infrastrukturo v Sloveniji želimo narediti moderno, ekonomično, učinkovito, hitro, da se bodo državljanke in državljani lažje prevažali po Sloveniji in bo tudi tovor lažje stekel," je poudaril.Pogodbeni rok za dokončanje del je 25 mesecev od dneva uvedbe v delo. “Gradbena dela in celotna investicija bodo končani 28. junija 2023. Prenovilo se bo vse, kar je potrebno, da se prenovi,” je še povedal minister.

Podžupan Občine Slovenska Bistrica Stanislav Mlakar je pojasnil, da je območje pragerske železniške postaje nespremenjeno že 50 let, zato so krajani obnove resnično veseli. “Pragersko se bo po zaslugi izgradnje te infrastrukture zelo spremenilo, moderniziralo in s tem bo kraj pridobil dodano vrednost. Gradnja in ureditev železniškega vozlišča je resnično zelo pomembna za sam kraj. Pragersko se že leta duši v avtomobilskem prometu, čeprav se je pred približno petnajstimi leti okoli Pragerskega zgradila obvoznica."

V okviru nadgradnje vozlišča Pragersko bo po napovedih ministrstva za infrastrukturo prenovljena železniška postaja Pragersko, ki bo dobila sodobnejšo podobo. Na postaji bo izvedena nadgradnja perona z nadstrešnicami, zgrajen bo nov podhod z dvigali, obnovljeno bo postajno poslopje in urejeni bosta dve parkirišči.

Na območju postaje bosta postavljena tudi dobra dva kilometra protihrupnih ograj. Nadgrajenih bo 18 kilometrov tirov, zamenjanih 30 kretnic, nadgrajene bodo vozna mreža in signalnovarnostne naprave.

Dela bodo po pogodbi trajala največ 25 mesecev, medtem bodo okrog delovišča urejeni obvozi. Podžupan Stanislav Mlakar, ki te dni zamenjuje bolniško odsotnega župana Ivana Žagarja, je še povedal: "Glavnina prometa bo morala steči po obvoznici Slovenska Bistrica - Ptuj. Nekaj vozil pa bo preusmerjenih tudi na vzporodne ceste." Za ves promet pa bo zaprta Ptujska cesta na območju železniške postaje. Za pešce in kolesarje bodo tam uredili začasni prehod. 

  • avgust 31, 2021
Nazadnje urejano na 0, 03.09.2021 14:33
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

 komunala

komunala

Koledar

« September 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Bottom add

Poišči