( ISSN 2738-5760 )
Dom veteranov Brinje OZVVS Slov. Bistrica; Foto: MS Dom veteranov Brinje OZVVS Slov. Bistrica; Foto: MS

Spominski dan na dogajanje pred 30 leti

Ob 30-letnici dogodkov v vojni za Slovenijo in osamosvojitvi Slovenije OZVVS Slov. Bistrica 17. 9. ob 16. uri vabi na srečanje v Veteranski center Brinje.

Letos mineva 30 let od dogodkov, ko so takratni pripadniki TO, 79.OBM PSV Slovenska Bistrica, miličniki in vsi, ki so nudili pomoč, sodelovali in z aktivno vlogo v vojni za Slovenijo prispevali k osamosvojitvi. Iniciativni odbor srečanja (dr. Andrej Godec, Ivo Ferk, Miran Krušič, Jože Žišt, Srečko Štajnbaher in Alojz Gostenčnik) vabi ob 30. obletnici osamosvojitve na srečanje, ki bo petek, 17. septembra 2021, ob 16. uri, v Veteranskem centru Brinje.

V kulturnem programu srečanja  bodo sodelovali: KUD Gasilske  godba na pihala Spodnja Polskava in Oktet Planika, katerega predhodnik je bil oktet Teritorialne obrambe,  na katerega so bili pripadniki Teritorialne obrambe  Slovenska Bistrica zelo ponosni, saj je bil prvi in edini v Sloveniji.

Udeležence srečanja bodo nagovorili  tudi predsednik ZVVS Slovenije Ladislav Lipič, predsednik PVD ¨Sever¨ dr. Tomaž Čas in predsednik ZSČ dr. Anton Štajner ter predstavniki občin Slovenska Bistrica, Poljčane, Oplotnica in Makole. Program pa bo  kot osrednji govorec, povezoval in vodil Stane Kocutar.

V nadaljevanju še nekaj misli ob srečanju, ki jih je zapisal predsednik iniciativnega odbora srečanja dr. Andrej Godec:

»Letos je trideset let, ko smo z uspešno bojno akcijo  pripadniki TO zavzeli skladišče minsko eksplozivnih sredstev na Zg. Ložnici. Zavzetje tega skladišča je bila prelomnica v vojni za Slovenijo. V letu 1990 se je začelo utrjevati spoznanje, da bo svobodo in neodvisnost potrebno braniti oz. izboriti z orožjem. Tako smo, pripadniki TO, miličniki in ostali, ki so nam v aktivnostih pomagali, septembra 1990 pod vodstvom manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) izvedli izjemno tvegano akcijo izvzema (kraje) orožja in opreme TO iz vojašnice in ga prepeljali v tajna skladišča, ki so bila pretežno na kmetijah. V tem času smo izdelali tudi dokumente za bojno delovanje TO, blokado vojašnice, skladišča Ložnica in ostalih vojaških objektov.

24. 6. 1991  smo bili na Bistriškem, vojaško rečeno, pripravljeni na bojno delovanje. Število pripadnikov TO je preseglo 1700 občanov takratne občine Slovenska Bistrica in v najbolj kritičnih vojnih razmerah je bilo razmerje sil v Slovenski Bistrici 3:1 v korist TO. Akcije so bile usklajene s takratno milico v Slovenski Bistrici. Poleg omenjene bojne akcije zavzetja skladišča na Ložnici, je bila zelo zahtevna akcija blokada vojašnice v samem centru Slovenske Bistrice in drugih vojaških objektov na našem področju.

S skupnimi močmi smo onemogočili delovanje JA in TO je imela aktivno pobudo in izpolnjena je bila bojna naloga onemogočiti JA bojno delovanje v Slovenski Bistrici. Najbolj pomembno je, da so bile vse akcije uspešno izvedene brez človeških žrtev.«

Slovenska zastava je, glede na brionski dogovor, v vojašnici zaplapolala 20.9.1991 zato pripadnikom TO, miličnikom in vsem, ki ste aktivno sodelovali in nam pomagali v vojni za Slovenijo lahko rečemo iskrena hvala in vabljeni na srečanje na Brinje.«

Prosimo vas, da na srečanju upoštevate aktualne preventivne ukrepe vlade in NIJZ za preprečevanje širjenja COVID-19.

OZVVS Slov. Bistrica

  • september 8, 2021
Nazadnje urejano na 0, 10.09.2021 09:04
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

 komunala

komunala

Koledar

« September 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Bottom add

Poišči