( ISSN 2738-5760 )
Zdravstveni dom; Foto: Bistričan.si Zdravstveni dom; Foto: Bistričan.si

Center za krepitev zdravja je spet z vami

Obdobje, v katerem smo se znašli, nas lahko navdaja z občutkom, da se je naše življenje ustavilo ali pa da dirja v neznano kot podivjan konj. Izgubili smo del kontrole nad svojim življenjem. Toliko bolj pomembno je, da znamo ozavestiti, kaj je resnično pomembno in nad čim še zmeraj imamo vpliv. Poskušajmo priklicati občutke zadovoljstva in ustvariti stabilnost na tistih področjih svojega življenja, kjer je to možno. V Centru za krepitev zdravja Slovenska Bistrica smo vam lahko pri tem iskanju v pomoč, in sicer na področjih prehrane, gibanja, duševnega zdravja in pri usvajanju zdravih življenjskih navad nasploh.

Za dolgotrajne učinke potrebujemo spremembo življenjskega sloga. V kolikor želite ohraniti ali okrepiti svoje zdravje, izboljšati počutje ter preprečiti ali zdraviti kronične bolezni, so vam v našem Centru za krepitev zdravja na voljo medicinske sestre Silvija Lunder, Brigita Kolmanič, Sonja Mok in Lucija Rožič. Z njihovo pomočjo lahko izoblikujete načrt za vključevanje pozitivnih sprememb v svoj življenjski slog, v procesu spreminjanja vam nudijo oporo in vas opremijo s potrebnim znanjem in z veščinami ter motivacijo za spreminjanje vedenja, povezanega z zdravjem. Vsem, ki imate katero izmed kroničnih nenalezljivih bolezni pa tudi vsem ostalim, so na voljo delavnice in svetovanja, s pomočjo katerih lahko pridobite znanje o zvišanem krvnem tlaku in spoznate veščine za njegovo obvladovanje, opremijo vas z znanjem o nastanku holesterola, pomenu ciljnih ter mejnih vrednosti maščob v krvi, poučijo vas tudi o mejni bazalni glikemiji, moteni toleranci za glukozo ter sladkorni bolezni tipa 2.

Okrepite svojo čustveno stabilnost, preden se začnejo kratki zimski dnevi. V centru delujeta psihologinji Janja Mišič in Vesna Pesek. Njuno delo je svetovalno in psihoedukativno naravnano. Pomagata vam pri spoznavanju in razumevanju duševnih procesov (čustvovanje, mišljenje) ter kako vplivajo na naše vedenje in kvaliteto življenja. Nanju se lahko obrnete, ko želite izboljšati svoje življenjske navade (npr. kako se motivirati in načrtovati spremembe, reševati probleme), opustiti slabe navade (npr. kajenje, prekomerno pitje alkohola), v primeru težav v medosebnih odnosih, v obdobju žalovanja, z raznimi stresnimi situacijami ali ko se soočate s tesnobo ali depresijo (sami pri sebi ali pri bližnjih) ter bi želeli ti dve bolezni bolje spoznati.

Za gibanje ni slabega vremena, je le slaba oprema. Prihajajo hladnejše temperature, dnevi se krajšajo, padavine so pogostejše, a naj nas to ne odvrne od telesne aktivnosti, ki naj bo del našega vsakdana. V centru delujeta fizioterapevtki Ajda Podgoršek Nikolič in Laura Podkubovšek ter kineziologinja Nika Bertalanič. Njihovo delo je med seboj prepleteno in naravnano k temu, da vam pomagajo pri usvajanju gibalnih navad, s katerimi boste izboljšali vaše fizično in psihično počutje. Pridobili boste nova znanja in veščine glede telesne aktivnosti ter preverili svojo telesno zmogljivost. Naše aktivnosti na področju gibanja smo prilagodili trenutnim epidemiološkim razmeram, večina se izvaja na prostem, v Slovenski Bistrici in okolici. Ne pozabimo, da je gibanje eden izmed pomembnejših dejavnikov zdravega življenjskega sloga ter je tudi izredno pomembno kot preventiva in tudi kot sredstvo rehabilitacije v primeru različnih bolezenskih stanj.

Veliko aktivnosti bo potekalo individualno, saj želimo preprečiti, da bi zaradi epidemioloških ukrepov morali prekinjati skupinsko delo. Zaradi lažje organizacije so potrebne predhodne prijave. Programi so namenjeni vsem odraslim od 19. leta naprej. Pokličite nas ali nam pišite, da vam predstavimo podrobnosti našega programa in vam odgovorimo na morebitna vprašanja: 02 843 27 19 ali 041 682 288 ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Naše aktivnosti lahko spremljate tudi na spletni strani Zdravstvenega doma Slovenska Bistrica ali na Facebook strani Centra za krepitev zdravja Slovenska Bistrica.

Pripravila: Silvija Lunder, vodja Centra za krepitev zdravja

  • september 9, 2021
Nazadnje urejano na 0, 10.09.2021 09:14
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

 komunala

Vreme

komunala

Koledar

« September 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Bottom add

Poišči