( ISSN 2738-5760 )
Nevarni odpadki, Foto: Komunala Slovenska Bistrica Nevarni odpadki, Foto: Komunala Slovenska Bistrica

Komunala bo prihodnje tedne zbirala nevarne odpadke

Tudi v gospodinjstvih nastajajo odpadki, ki vsebujejo škodljive snovi. Zaradi nevarnosti okolju zahtevajo posebno pozornost. Ne smemo jih odlagati skupaj z gospodinjskimi odpadki. Zato Komunala Slovenska Bistrica vsako leto pripravi mobilno ekološko zbiralnico. Tako bo prihodnji teden organizirala odvoz nevarnih odpadkov.

​Nevarni odpadki so tisti odpadki, ki vsebujejo večje koncentracije okolju nevarnih snovi in jih ni dovoljeno odlagati skupaj s komunalnimi odpadki.

Z nepremišljenim in nepravilnim odlaganjem nevarnih odpadkov lahko povzročimo veliko škodo – zastrupimo okolje in ogrozimo lastno zdravje in zdravje drugih. Nevarni odpadki vsebujejo snovi, ki so nevarne za okolje, zato bi v fazah razkroja lahko ogrozili podtalnico in druge vodne vire, zrak ali prst, s tem pa tudi svoje zdravje. Izdelki, ki vsebujejo nevarne snovi, so obremenitev za okolje. Nevarnih odpadkov po veljavnih predpisih ni dovoljeno odlagati skupaj z ostalimi komunalnimi odpadki.

Simboli, ki nas opozarjajo, da imamo opravka z nevarnimi odpadki:

Novi Simboli nevarni odpadki 2016

Nevarni odpadki so: stari akumulatorji, baterije, barve in topila, kemikalije, olja in masti, pesticidi, pralna in kozmetična sredstva, ki vsebujejo nevarne snovi, zdravila, spreji in pršila, silikoni, sijalke in neonske cevi.

nevarni odpadki 2019 orig

NASVETI ZA RAVNANJE Z NEVARNIMI ODPADKI:

  •  nevarne odpadke hranimo v originalnih embalaži, na suhem, varnem in otrokom nedostopnem mestu,
  •  nevarni odpadki se med seboj ne smejo mešati, saj lahko pride do nepredvidene reakcije med različnimi snovmi,
  •  nevarnih odpadkov nikoli ne odstranjujemo ali uničujemo na kakršenkoli drugačen način kot le v organiziranih akcijah ali jih oddate v vašem zbirnem centru.

Komunala Slovenska Bistrica bo nevarne odpadke zbirala prihodnji teden:

akcija zbiranja nevarnih odpadkov september 20202


Nevarne odpadke lahko tudi kadarkoli med letom sami pripeljete v zbirni center CERO Pragersko. Oddajanje nevarnih odpadkov za gospodinjstva je BREZPLAČNO!.

.

  • september 10, 2021
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

 komunala

Vreme

komunala

Koledar

« September 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Bottom add

Poišči