( ISSN 2738-5760 )

Kultura

Poletavci; Foto: Tanja Jakolič Poletavci; Foto: Tanja Jakolič

Zaključna prireditev projekta Poletavci

V času poletnih počitnic se je naša knjižnica prvič pridružila bralno spodbujevalnemu projektu Poletavci. Nosilka projekta je Mestna knjižnica Ljubljana in naša knjižnica je bila ena od mnogih v Sloveniji, ki je svojim mladim članom omogočila sodelovanje v omenjenem projektu. Koordinatorka projekta v naši knjižnici je bila bibliotekarka Darja Kolar. Projekt je leta 2014 prejel priznanje Slovenske sekcije IBBY.

Pri projektu so sodelovali otroci, stari od 7 do 12 let, ki so med počitnicami brali 30 dni 30 minut na dan. Vsi, ki so se odločili za sodelovanje, so lahko brali karkoli: leposlovne in strokovne knjige, stripe, pesmi, revije, turistične vodnike, recepte … V kolikor so pri izbiri knjig želeli pomoč, so se lahko obrnili na knjižničarko ali pa so izbrali vrečko presenečenja, sestavljeno po naši presoji, in se pustili presenetiti. Pravilno izpolnjene zloženke je bilo potrebno oddati v knjižnici ali jih poslati po pošti.
Cilj projekta je promocija branja tudi med poletnimi počitnicami. Za bogatenje besednega zaklada in razvijanje domišljije ter vedenja je pomembno, da otroci berejo.
Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS je izdala uradno potrdilo, da lahko vsak poletni bralec svoje priznanje po dogovoru z mentorjem v šoli uveljavlja kot eno prebrano knjigo za Bralno značko.
Za vse Poletavce, ki so uspešno končali in oddali bralne sezname, smo prejšnji četrtek organizirali dogodek, na katerem smo sodelujočim podarili majico, priznanje ter sladko presenečenje. Za zabavo in druženje je poskrbel čarodej Sam Sebastian, ki je v otroških očeh risal nasmeh. V svojo sredino smo nato povabili glavnega gosta, pisatelja Primoža Suhodolčana. Nikogar izmed nas ni pustil ravnodušnega in zagotovo bomo še bolj posegali po njegovih delih, saj nas njegovi junaki kar naprej presenečajo s svojimi dogodivščinami. Pa še to. Vse kar piše v njegovih knjigah, je res. Čista resnica.
Napetost pa je vedno bolj naraščala. Bližalo se je nagradno žrebanje in podelitev glavne nagrade - pikado. Z veseljem smo ga predali v prave roke. Prepričana sem, da je bil dan za vse čaroben, zanimiv in nepozaben.
Komaj čakam, kaj bo drugo leto. Pa vi, dragi Poletavci?
(Tekst in foto: Tanja Jakolič)

  • september 17, 2021
Nazadnje urejano na 0, 17.09.2021 16:11
Oceni ta prispevek
(0 glasov)
Bottom add

Poišči