( ISSN 2738-5760 )
Foto: Europa Donna Slovenija Foto: Europa Donna Slovenija

Rožnati oktober v Slovenski Bistrici

V občini Slovenska Bistrica bo tudi letos v rožnato obarvan stari Rotovž, kar bo simbolično pripomoglo k ozaveščanju o bolezni raka na dojkah. Letos bodo aktivnosti potekale pod sloganom “Bodi in ostani zdrava!”.

Podobno kot v večini razvitih držav je rak dojk tudi v Sloveniji najpogostejši rak pri ženskah. To ni izključno bolezen žensk, saj sta med obolelimi tudi eden do dva odstotka moških. Po podatkih Registra raka za Slovenijo je v letu 2018 je za rakom dojk zbolelo 1.527 oseb, od tega 1.516 žensk in 11 moških, umrlo pa 473 žensk in 5 moških.

Rak dojk dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Za zmanjševanje umrljivosti izjemno pomembno predvsem osveščanje, zgodnje odkrivanje bolezni in takojšnje učinkovito ter vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje.

"V Združenju Europa Donna Slovenija vsako leto obeležujemo rožnati oktober – mednarodni mesec osveščanja o raku dojk. Z različnimi dejavnostmi in dogodki osveščamo o raku dojk in opozarjamo na pomen zdravega načina življenja, zgodnjega odkrivanja bolezni in na odgovornost do svojega zdravja. Skozi mesto in v okolico našega mesta se  bomo s hojo in kolesi sprehodili/ odpeljali po sprehajalnih poteh. Zraven rožnate pentlje boste prejeli tudi nalepko, na katero boste lahko napisali komu oz. za koga vozite, hodite. Vsak od nas ve ali pozna nekoga, ki se je s to boleznijo srečal. Rožnate pentlje (znak podpore) lahko dobite pred sedežem združenja Europa Donna Slovenska Bistrica ali Tic-u Slov.Bistrica. Pripnite rožnato pentljo, sprehodite se, zapeljite s kolesom in na ta način pokažite, da vam ni vseeno za vse, ki so bili, so in žal še bodo na tej poti," je povedala vodja programa za šport Europa Donna Slovenija in
vodja podružnice Podravje Europa Donna Slovenija Rebeka Potocnik.


Osrednje dogajanje v naši občini se bo odvijalo v nedeljo, 3. 10. 2021 ob 10.00 pri Rotovžu (stara policija) Slovenska Bistrica (dogajanje bo potekalo v skladu z vsemi predpisanimi ukrepi za zajezitev virusa.
  • september 30, 2021
Nazadnje urejano na 0, 01.10.2021 14:51
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

 komunala

Vreme

komunala

Bottom add

Poišči