( ISSN 2738-5760 )
Nadcikliranje; Foto: Srednja šola Slovenska Bistrica Nadcikliranje; Foto: Srednja šola Slovenska Bistrica

Delavnice nadcikliranja v tednu dejavnosti

Na Srednji šoli Slovenska Bistrica nam je mar za okolje. V tednu dejavnosti smo izvedli delavnice nadcikliranja. Nadcikliranje (angl. upcycling) je izdelava česa novega, uporabnega iz odpadnega materiala oz. ponovna uporaba deloma dotrajanega izdelka z dodatno dodelavo.

Delavnice so potekale v 1. e, 1. c, 1. f, 3. a in 3. b. Vsaka od njih je obsegala 3 sklope.
Dijake smo najprej seznanili z »zgodbo majice« – kako poteka postopek gojenja bombaža in proizvodnja navadne T-shirt majice.
Spoznali so, da je za eno majico potrebno približno: 2. 700 l vode (namakanje polj bombaža), 8 kWh porabljene energije (tkalni stroji) – emisije CO2, veliko kemikalij: 1 do 3 g pesticidov, težke kovine, gnojila itd.. Otroci, ki v tretjem svetu te majice šivajo, pa dobijo za plačilo manj kot 0,5 EUR na dan. Vsi ti podatki so dijake presenetili in pretresli.
Nato smo se lotili prve naloge. Za svoj prvi izdelek smo uporabili bombažno majico s kratkimi rokavi, ki je dijaki ali njihovi družinski člani niso več potrebovali in bi jo sicer zavrgli.
S pomočjo škarij in vozlov smo iz majic izdelali torbe, ki so uporabne za nakupovanje, kot modni dodatek ali pa za to, da vanjo pospravimo drobnarije. Ostanke majic smo odnesli v mehanično delavnico, kjer jih bodo uporabili pri čiščenju strojev.
V drugem delu delavnice smo ob prijetnem druženju spili čaj, v filter vrečko pa posejali semena timijana, majarona in origana. Vse te začimbnice bomo kasneje, ko bodo semena vzklila, posadili v lonček z zemljo in ga postavili na okensko polico. Tako bodo naše kuhinje dobile sveža zelišča za zimsko obdobje leta. Z njimi pa bomo tudi lažje bojevali boj z virusi.
Dijaki so ob koncu delavnic povedali, da si na šoli želijo še več tako ustvarjalnega in uporabnega druženja.
Zagotovo jim bomo to željo še velikokrat uresničili.
Vesna Sever in Ivana Moškotevc, mentorici
  • oktober 4, 2021
Nazadnje urejano na 0, 05.10.2021 14:45
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

 komunala

Vreme

Zvočni posnetek napovedi

komunala

Bottom add

Poišči