( ISSN 2738-5760 )
Policija; Foto: Policija.si Policija; Foto: Policija.si

Drzne tatvine iz stanovanjskih hiš z zamotenjem oškodovancev

Na območju Republike Slovenije se že vrsto let srečujemo z kaznivimi dejanji drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, na način, da storilci zamotijo oškodovanca, ki jih izvršujejo organizirane in etnično povezane kriminalne skupine. Tudi v Slovenski Bistrici.

Specifika dejanj se kaže v izvršitveni obliki, kraju in času izvrševanja in izbire žrtve. Dejanja so izvršena predvsem v odmaknjenih, ruralnih območjih, kjer storilci pristopijo k stanovanjski hiši pod pretvezo, da so izvajalci internetnih, elektro ali komunalnih storitev. Pri tem eden od storilcev zamoti oškodovanca s pogovorom, medtem, ko drugi ali več sostorilcev vstopijo v hišo, jo pregledajo in odtujijo denar, nakit in druge vrednejše predmete. Značilnost opisanih kaznivih dejanj je, da storilci za oškodovance praviloma izbirajo starejše ljudi v dopoldanskem času, ko so običajno sami doma.

Takšna  kazniva dejanja smo v mesecih septembru in oktobru 2021 obravnavali tudi na  območju Policijske uprave Maribor, in sicer:

   -           13.  9.  2021 na območju Policijske postaje Šentilj, kjer je neznani moški poskušal zamotiti oškodovanko, da bo na fasado hiše namestil neznano  napravo  za internetne storitve, vendar mu opisanega dejanja ni uspelo dokončati,

   -           14. 9 2021 na območju Policijske postaje Ptuj, kjer je neznani moški zamotil  oškodovanko,  da je delavec Telekoma, medtem, ko je drugi vstopil v stanovanjsko hišo in iz nje odtujil denar in nakit,

   -           1  in  4. 10. 2021 na območju Policijske postaje Slovenska Bistrica, kjer  je  neznani moški  v  dveh  primerih  zamotil oškodovanca, pod pretvezo, da je delavec  elektro  podjetja  oziroma  internetnih storitev, medtem, ko je drugi v tem času vstopil v stanovanjsko hišo, iz katere je odtujil denar in nakit.

Zaradi  tega  ponovno opozarjamo  vse  ljudi  na območju Policijske uprave Maribor  in  tudi  širše, naj  bodo pozorni na pojav neznanih oseb, ki pod opisano  pretvezo poskušajo vstopiti v stanovanjske hiše in stanovanja, saj gre praviloma za storilce kaznivih dejanj.

Istočasno  naprošamo, naj si ljudje v vseh takšnih primerih poskušajo čim natančneje zapomniti opis osebe in  vozila  (znamka  in  tip,  barva, registracijo  in  smer,  kam  so odpeljali) ter naj o tem čimprej obvestijo Policijo  na  telefonsko  številko 113 ali na anonimni telefon policije 080 1200.

 

Miran Šadl, mag. jav. upr.

predstavnik za odnose z javnostmi

samostojni policijski inšpektor

  • oktober 6, 2021
Nazadnje urejano na 0, 06.10.2021 10:54
Oceni ta prispevek
(0 glasov)
Bottom add

Poišči