( ISSN 2738-5760 )
Dr. Simon Jagodič in župan Josip Pučnik, Arhiv Grad Slovenska Bistrica Dr. Simon Jagodič in župan Josip Pučnik, Arhiv Grad Slovenska Bistrica

Dr. Simon Jagodič (1892−1967)

12. oktobra 1892 se je v Velikem Tinju rodil dr. Simon Jagodič. Bil je zdravnik, udeleženec 1. svetovne vojne in NOB in upravnik zdravstvenega doma Slovenska Bistrica.

Simon Jagodič je bil široko razgledan zdravstveni delavec z izrednim socialnim čutom in smislom za preventivno medicino. Ker je moral med 1. svetovno vojno zaradi odhoda na fronto prekiniti študij medicine, je bil promoviran šele leta 1919 v Pragi (Češka). Med obema svetovnima vojnama je sodeloval v vseh pomembnih slovenskih društvih v Slovenski Bistrici (Sokol, Planinsko društvo, Lovsko društvo idr.). Jagodič ima veliko zaslug pri ureditvi prvega vodovoda v Slovenski Bistrici, ki je zajemal vodo pod Pohorjem, in pri modernizaciji javnega kopališča ter bazena. Med 2. svetovno vojno je prihajal zdravit bolne partizane na Pohorje, jim dostavljal sanitetni material in druga zdravila. Nemci so ga zaradi te dejavnosti izgnali v Šlezijo. Ko se je po vojni vrnil v Slovensko Bistrico, je organiziral okrajno zdravstveno službo in postal prvi izvoljeni predsednik občinskega ljudskega odbora Slovenska Bistrica.

Do upokojitve je bil tudi upravnik zdravstvenega doma Slovenska Bistrica. Umrl je 16. oktobra 1967 v Slovenski Bistrici.

Po njem se imenuje krajevna skupnost - KS dr. Jagodiča in ulica v Slovenski Bistrici.

Vir: Biografski leksikon Slovenske Bistrice

  • oktober 12, 2021
Nazadnje urejano na 0, 14.10.2021 11:43
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Povezani prispevki

 komunala

Vreme

komunala

Bottom add

Poišči