( ISSN 2738-5760 )
Zdravstveni dom Slovenska Bistrica; Foto: Zdravstveni dom Slovenska Bistrica Zdravstveni dom Slovenska Bistrica; Foto: Zdravstveni dom Slovenska Bistrica

Začenja se cepljenje proti sezonski gripi

V ponedeljek, 18. oktobra 2021, se v okviru kampanje »Zavihajmo rokave! Cepimo se« začenja cepljenje proti gripi v sezoni 2021/22. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) cepljenje priporočamo vsem prebivalcem, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo, še zlasti skupinam z večjim tveganjem za težek potek bolezni. Tako kot v lanski sezoni je cepljenje proti gripi tudi letos brezplačno za vse z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem. Cepljenje bo potekalo tudi v Zdravstvenem domu Slovenaka Bistrica.

Tudi v Slovenski Bistrici se v ponedeljek, 18. oktobra, začenja cepljenje proti sezonski gripi. Izvajali ga bodo na cepilnem mestu, v belem kontejnerju, in sicer v ponedeljek, torek, sreda, četrtek, med 8.00 in 10.00 ter 16.00 do 18.00 ter v petek, med 8.00.do 10.00 uro.

Za cepljenje je na voljo cepivo VAXIGRIP TETRA (intramuskularno cepivo) – za cepljenje odraslih in otrok, starih 6 mesecev ali več. Cepljenje bo potekalo do porabe zalog cepiva.

Stroški prostovoljnega cepljenja proti sezonski gripi se za zavarovane osebe obveznega zdravstvenega zavarovanja krijejo iz proračuna Republike Slovenije, tako kot v lanski sezoni.

Gripa (influenca) je akutna virusna bolezen dihal, ki se zelo hitro širi. Pojavlja se predvsem v zimskih mesecih na severni polobli in ogroža vse prebivalstvo, še posebno starejše ljudi, bolnike s kroničnimi srčnimi, pljučnimi, presnovnimi in drugimi boleznimi in majhne otroke.

Najbolj učinkovita zaščita pred gripo je cepljenje. S cepljenjem začnemo ponavadi v novembru. Cepljenje je priporočljivo za vsakogar, še posebej za starejše od 65 let, za bolnike s kroničnimi boleznimi pljuč, srca, ledvic, za diabetike, za osebe z imunsko pomanjkljivostjo, zdravljene s kemo- ali radioterapijo in malignomi, ter za majhne otroke stare od 6 do 23 mesecev. Cepljenje priporočamo nosečnicam.
Cepljenje priporočamo tudi družinskim članom vseh starejših oseb in kroničnih bolnikov, da virusa influence ne zanesejo v domače okolje in ob prebolevanju gripe ogrožajo svojca, ki ima težave z zdravjem. Poleg tega priporočamo cepljenje družinskim članom majhnih otrok in še posebej, če je v družini dojenček mlajši od 6 mesecev, ki še ne more biti cepljen.
Cepljenje je priporočljivo za zdravstveno osebje in ljudi v vseh tistih poklicih, kjer bi zaradi odsotnosti z dela zaradi gripe ohromela dejavnost (policija, carina, pošta, gasilci itd.).
Cepljenje proti gripi se začne proti koncu jeseni in traja, vse dokler ne prične število obolelih z gripo upadati. Po cepljenju se zaščita pri mlajših razvije po tednu dni, pri starejših traja razvoj imunosti 14 ali celo več dni. Ker se virusi gripe pogosto in hitro spreminjajo, strokovnjaki vsako leto na novo izdelajo cepivo proti virusom, za katere so ocenili, da bodo krožili. Prav zaradi tega moramo cepljenje proti gripi ponoviti vsako leto.

Vir: NIJZ in Zdravstveni dom Slovenska Bistrica

  • oktober 13, 2021
Nazadnje urejano na 0, 14.10.2021 11:46
Oceni ta prispevek
(0 glasov)
Bottom add

Poišči