( ISSN 2738-5760 )
Sveča, Foto: Pixabay Sveča, Foto: Pixabay

Tudi letos prižgimo svečko manj

Približuje se 1. november, dan, ko se spominjamo svojih pokojnih. Slovenci tradicionalno na ta dan množično prižigamo sveče na grobovih. Ob tem pa je treba pomisliti tudi na posledice, ki jih povzročajo odpadne nagrobne sveče.

Sveče so zaradi svoje kompleksne sestave zelo zahteven odpadek in jih je treba na odlagališčih zbirati ločeno. Z ločenim zbiranjem poskrbimo, da se sveče reciklirajo in tako manj obremenjujejo okolje. Kljub temu si prizadevajmo biti čim bolj zmerni pri uporabi sveč, saj se pokojnikom lahko poklonimo tudi drugače.

Tudi letos Komunala Slovenska Bistrica občane opozarja, da se odpadne sveče še vedno kopičijo na odlagališču Pragersko, čeprav so jih lani zbrali nekaj manj kot leto prej, točneje leta 2020 so jih zbrali 54.370 kg, kar je 5.000 kg manj kot leto prej.

Ob tem še predlagajo, naj tudi letos prižgemo svečo manj, ali jih izdelamo sami iz okolju prijaznih in trajnostnih materialov - poslikajmo kamenčke, uporabimo rabljene kozarce in namesto voska uporabimo odpadno jedilno olje, lahko izdelamo lesene.

  • oktober 25, 2021
Nazadnje urejano na 0, 25.10.2021 18:56
Oceni ta prispevek
(1 glas)
Bottom add

Poišči