( ISSN 2738-5760 )
Ure, Foto: Pixabay Ure, Foto: Pixabay

V nedeljo bomo spali uro dlje

V noči na 31. oktober, točno ob 3. uri, bomo kazalce ure zavrteli za uro nazaj. S tem se končuje poletni in začenja zimski čas.
Na poletni čas se bomo vrnili 27. marca 2022. 
Premik ure oziroma poletni čas se je uveljavil z namenom večjega izkoriščanja dnevne svetlobe. Tako bi ljudje manj spali ko zunaj sije sonce. Ob uporabi premika ure oziroma prestavljanja časa med zimskih in poletnim časom se varčuje tudi na energiji, saj se dnevni delovni čas podjetij in ustanov prilagaja na večji izkoristek dnevne svetlobe ter posledično manjše porabe tako električne, kot toplotne energije. Študije so pokazale veliko prednost uporabe poletnega časa in premika ure, a vendar obstajajo tudi argumenti, ki govorijo proti.
  • Prvi, ki je predlagal prehod na poletni čas, je bil angleški gradbenik William Willet. Prva država, ki mu je prisluhnila in začela premikati uro, je bila Kanada (1908).
  • Slovenci smo poletni čas začeli uporabljati 27. marca 1983, podlaga pa je bil zakon o računanju časa, ki je bil skoraj pol leta pred tem sprejet v skupščini SFRJ.
  • oktober 29, 2021
Nazadnje urejano na 0, 29.10.2021 16:48
Oceni ta prispevek
(0 glasov)
Bottom add

Poišči