( ISSN 2738-5760 )

Kultura

Ob Tednu slovenskih knjižnic pestro tudi v bistriški knjižnici

Med 15. in 20. novembrom 2021 knjižnice po vsej Sloveniji praznujejo Teden splošnih knjižnic. Dogajanju se pridružuje tudi Knjižnica Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica.

V Sloveniji deluje  58 splošnih knjižnic, ki so dostopne vsem prebivalcem in svoje storitve ponujajo tako v obliki osebnega pristopa kot tudi preko različnih digitalnih platform, kot so video vsebine, izobraževanja in predavanja po spletu.  Splošne knjižnice imajo pomembno vlogo v življenju vseh  članov družbe, da razvijajo lastne sposobnosti pri branju, pismenosti, ustvarjalnosti, uporabi sodobnih tehnologij, iskanju informacij in virov v strokovni literaturi, učenju in pridobivanju znanja, spoznavajo različne avtorje in leposlovna dela ter pridobivajo dodatna znanja o aktualnih temah v družbi.Tudi v času epidemije se trudijo za čim večjo dostopnost gradiva. Splošne knjižnice so prisotne  v 274 krajih po Sloveniji ter s 13 bibliobusi na več kot 700 postajališčih dostopajo do svojih članov. Prisotnost knjižničarjev v domačih okoljih prebivalcev je med njimi ustvarilo zaupanje, ki ga izkazujejo z redno uporabo storitev knjižnic in z naklonjenostjo do dela knjižničarjev.

Branje  pripomore k boljšem spominu in osredotočenosti, k razvoju domišljije in nenazadnje tudi k sprostitvi

Številne knjižnične zbirke so v knjižnicah namenjene določenim ciljnim skupinam, tudi ranljivim skupinam, kot so starejši, slepi in slabovidni ter vsem tistim, ki jim je zaradi različnih razlogov dostop do knjižničnih storitev otežen oziroma jim branje predstavlja težavo ali pa preprosto ne najdejo časa za branje. Ti lahko izbirajo med pestro ponudbo zvočnih knjig, ki so preko knjižnic v elektronski obliki brezplačno dostopne v aplikaciji Audibook ali pa  kot zgoščenke  v prostorih vseh splošnih knjižnic.

 Morda je slika naslednjega: 1 oseba in besedilo

Tudi Knjižnica Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica napoveduje nekaj dogodkov

  • "V ponedeljek, 15. novembra 2021, zaključek literarnega natečaja s podelitvijo nagrad – gost večera Tone Partljič, od ponedeljka do sobote vabijo na brezplačen vpis v knjižnico, vsak dan bodo naključno izžrebali obiskovalca knjižnice in ga nagradili s knjižno nagrado," pojasnjuje direktorica Patricija Breznikar.

 

Teden splošnih knjižnic se bo v petek, 19.11.2021 zaključil z Dnevom splošnih knjižnic. Na ta dan bodo podeljene nagrade Združenja splošnih knjižnic za najboljše projekte, ki na poseben in inovativen način zbližujejo knjige in bralce. Nagrajence in njihove projekte, ki jih je komisija izbrala med petnajstimi prijavami,  bomo na ta dan podrobneje predstavili na dogodku, objavljenem na spletni strani https://www.knjiznice.si/.

 

  • november 12, 2021
Nazadnje urejano na 0, 12.11.2021 14:12
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

 komunala

Vreme

komunala

Bottom add

Poišči