( ISSN 2738-5760 )
Obvoz skozi Šikole, Foto: DRSI Obvoz skozi Šikole, Foto: DRSI

Predlagani obvozi za Pragerčane nesprejemljivi

Prebivalci Pragerskega in Gaja so močno razburjeni ob napovedani popolni zapori Ptujske ceste, ki povezuje obe naselji. Sicer so veseli, da bodo končno dobili novo železniško postajo in podvoz pod železniškimi tiri, zaradi česar jim ne bo več treba čakati pred zapornicami, a investitor in izvajalci del, DRSI in podjetje Riko, so jim ob dolgotrajni gradnji, ta naj bi se končala konec maja leta 2023, obljubili primerne obvoze, kar pa se je izkazalo za popolnoma nečloveško.

Polovica krajanov bo morala do pomembnih institucij po 10 km dolgi obvoznici

Obvoz za osebne avtomobile naj bi potekal po obvoznici preko Šikol. »To pomeni, da če želi krajan iz Gaja peljati svojega otroka v vrtec, bo moral po obvozni cesti prevoziti 10 km v eno smer,« pojasnjuje predsednik KS Pragersko-Gaj Matej Arnuš. »Dolga obvozna pot pa bo tudi do šole, trgovine, bencinskega servisa, lekarne, zdravstvenega in gasilskega doma. Gradbinci so ob železnici v smeri proti Staremu Logu zgradili obvozno cesto in prehod čez železniške tire, a kot so nas obvestili, je ta cesta namenjena za potrebe gradbišča. Zato smo na pristojne naslovili prošnjo, da po tej cesti omogočijo tudi lokalni promet za naše krajane. Na odgovor še čakamo in upamo pa, da bo zmagala dobra volja, saj je zapora predvidena za daljše časovno obdobje, za leto in pol, do maja 2023.«

Težave tudi za nujne vožnje

»Ker je obvoz skozi Šikole predviden za osebna vozila, avtobuse, tovornjake … krajevna skupnost poziva izvajalca del in investitorja, da o popolni zapori Ptujske ceste nemudoma obvestita izvajalce nujne in druge zdravstvene pomoči, organe za izvrševanje nalog na področju civilne zaščite in požarne varnosti ter vse javne zavode (osnovna šola, vrtec, knjižnica, itd.) ter njihove podizvajalce (Ariva idr.). Prav tako pa bi bilo nujno aktivneje obveščati javnost o poteku del ter o vplivih izvajanja projekta na krajane in njihovo premoženje,« še poudarja Arnuš.

Poskrbljeno naj bi bilo tudi za pešce in traktorje

Za pešce in kolesarje bo v času popolne zapore Ptujske ceste čez območje tirov vzpostavljen zavarovan nivojski prehod v širini najmanj 1.60 m. Pešci bodo lahko v ali iz smeri Gaja pri Pragerskem dostopali do začasnega prehoda mimo stanovanjskih objektov preko zemljišč ulice Ob železnici. Začasni dostop za stanovalce oz. za ulico Ob železnici bo potekal po začasni cesti, ki se izvede na osnovi dogovora izvajalca z lastniki zemljišč.

Traktorje pa predvideni obvoz preusmerja na vzporedne lokalne ceste.

NBS

  • november 12, 2021
Nazadnje urejano na 0, 16.11.2021 20:50
Oceni ta prispevek
(0 glasov)
Bottom add

Poišči