( ISSN 2738-5760 )

Kultura

Nagrajenci literarnega natečaja KJV, Foto: Bistričan.si Nagrajenci literarnega natečaja KJV, Foto: Bistričan.si

Znani nagrajenci literarnega natečaja bistriške knjižnice

V Knjižnici Josipa Vošnjaka so ponedeljek, 15. novembra, pripravili zaključek literarnega natečaja Čez potok skače, kjer je most. Gost večera je bil pisatelj Tone Partljič, ki je skupaj z direktorico knjižnice Patricijo Breznikar nagrajenim avtorjem podelil tudi nagrade. 

Knjižnica Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica je v ponedeljek, 15. novembra, v Domu Svoboda pripravila prireditev ob zaključku literarnega natečaja Čez potok skače, kjer je most.  

"Res smo zadovoljni in veseli, da je naš natečaj dosegel več od pričakovanj. Sodelovalo je 65 avtorjev s 95 besedili. Komisija ni imela lahkega dela med vsemi temi besedili izbrati najboljše. Na natečaj je namreč prispelo zelo veliko dobrih besedil. Tudi naš nocojšnji gost na prireditvi pisatelj Tone Partljič je povedal, da so besedila odlična in presenetljivo vedra. Izkazalo pa se je, da ljudje zelo pogrešajo tudi tovrstne prireditve, saj se jih je v Domu Svoboda zbralo presenetljivo veliko. Obljubljamo pa, da bomo natečaj prihodnje leto ponovili oziroma da bo postal stalnica in povezan s tematiko z bralne značke za odrasle," je povedala direktorica Patricija Breznikar.

 

Ob tej priložnosti so avtorjem zmagovalnih besedil podelili nagrade in predstavili knjigo, v kateri so zbrana vsa nagrajena besedila in še nekaj besedil po izboru strokovne komisije. Slednjo so sestavljali Alenka Ajd Bratkovič, Nina Miklavc, Orlando Uršič in Saša Šega Crnič.

Najboljše besedilo v kategoriji pesmi za otroke odraslih avtorjev je pesem Noče Alenke Kokalj.

Najboljše besedilo v kategoriji pesmi za otroke in mladino mladih avtorjev je Ribarjenje Ane Kumperger.

Najboljše besedilo v kategoriji kratka zgodba za otroke in mladino mladih avtorjev je kratka zgodba Vse, kar vidim dijakinje 3. letnika Srednje šole Slovenska Bistrica  Kaje Vidmar.

Najboljši besedili v kategoriji kratka zgodba za odrasle sta dve, in sicer Žepna matematika Janeza Ülna Žepna matematika in Sosedska pomoč Dušice Kores.

Najboljše besedilo v kategoriji pesmi za odrasle odraslih avtorjev je pesem Metamorfoza v nič dijakinje 4. letnika gimnazijskega programa Srednje šole Slovenska Bistrica Lane Prosenak. Lano kot pesnico in pisateljico poznamo že z drugih natečajev, na katerih je sodelovala in bila tudi nagrajena. "V pisanju najdem neko možnost, da se izrazim, da izrazim svoja najbolj globoka občutja, svoje strahove, upe, želje ... Vsekakor pa mora obstajati neki navdih, lahko je neki preprosti motiv, ki ga vidiš v naravi, neki poseben življenjski dogodek, nekaj se mora zgoditi, da se v meni sproži želja po izpovedi," pojasnjuje Lana.

Najboljše besedilo v kategoriji kratka zgodba za otroke in mladino odraslih avtorjev in hkrati najboljše besedilo natečaja so Pravljice za mravljice Špele Svenšek. "Ta pravljica je stara že nekaj let. Med prvim zaprtjem države zaradi epidemije, ko sem pospravljala predale, sem našla natipkano pravljico, staro 9 let. In iskreno povem, da sem nanjo že pozabila. Vesela sem, da je bila komisiji všeč in upam, da jo bodo z veseljem prebirali tudi bralci," je povedala avtorica zmagovalnega besedila Špela Svenšek.

Odlomke izbranih in nagrajenih del si lahko preberete v zavihkih.

 NBS

  • november 16, 2021
Nazadnje urejano na 0, 19.11.2021 18:11
Oceni ta prispevek
(1 glas)

 komunala

Vreme

komunala

Bottom add

Poišči