( ISSN 2738-5760 )
Evropski teden zmanjševanja odpadkov Evropski teden zmanjševanja odpadkov

Poskrbimo, da bo odpadkov čim manj

Konec novembra že tradicionalno poteka Evropski teden zmanjševanja odpadkov (ETZO), letos med 20. in 28. novembrom. Evropska unija si z različnimi ukrepi že vrsto let prizadeva za zmanjševanje količine odpadkov. Odgovornost vseh nas je, da sodelujemo pri ekološkem prehodu in prispevamo k skupnemu cilju – prihodnosti brez odpadkov –, kot delu evropske zelenega prehoda in trajnostne politike Evropske unije.

Pobudi se pridružuje tudi Komunala Slovenska Bistrica. Zato občanom svetuje, kako lahko tudi sami prispevajo k zmanjševanju nastajanja odpadkov, saj je najboljši je tisti odpadek, ki sploh ne nastane! Zato poskrbimo za spremembo svojih navad.

Pijmo vodo iz pipe

Veliko odpadkov predstavlja plastična embalaža, predvsem plastenke, v katerih kupimo pijačo. Posameznik lahko k zmanjšanju količine odpadkov prispeva že s pitjem vode iz pipe, ki je zdrava in vedno sveža. Zato ob nakupu vode v plastenkah premislite, ali ne bi vode raje pili iz pipe in si jo natočili v steklenice.

Premišljeno nakupovanje

Tudi z izbiro izdelkov, ki jih kupimo v trgovini lahko vplivamo na okolje. Izdelke za enkratno uporabo (slamice, lončki in posodice …) lahko vedno nadomestimo z bolj trajnostnimi. Po nakup se odpravimo z vrečko za večkratno uporabo (npr. vrečke iz blaga), če pa že uporabimo plastične vrečke, poskrbimo, da jih uporabimo večkrat. Ko bomo prihodnjič nakupovali, skušajmo kupiti hrano, ki je ovita v čim manj embalaže. 

Reciklirajmo!

Pri vsaki stvari, ki jo želimo odvreči, premislimo, ali je ne bi mogli ponovno uporabiti. Oblačila, ki jih iz tega ali onega razloga ne želimo več nositi, bi morda bil nekdo drug zelo vesel. Še do konca novembra rabljena oblačila zbira tudi Klub študentov Slovenska Bistrica. Prinesete jih lahko v času uradnih ur, to je v ponedeljek, sredo in petek med 18.00 in 20.00. Oblačila bodo podarili družinam, ki jih potrebujejo.

Velikokrat se zgodi, da ljudje odvržejo v smeti še delujoče elektronske naprave, ki jih ne potrebujejo več, te lahko predamo v centre za ponovno uporabo, prodamo ali komu podarimo. Tako poskrbimo, da stvari ne končajo med odpadki in jim podaljšamo življenjsko dobo, hkrati pa razveselimo novega lastnika.

Pokojnim svojcem in prijateljem lahko prižgemo tudi virtualno svečo v spomin, ki nikoli ne ugasne

Prižiganje sveč na grobovih ljubljenih je del slovenske kulture, zato se nastajanju tega odpadka ne moremo izogniti, lahko pa navado spremenimo in namesto sveče na grobu prižgemo virtualno svečo, ali na grob položimo kaj drugega, npr. pobarvano kamenje. Z vsako svečo manj prispevamo svoj pomemben delež k zmanjševanju količine odpadnih sveč in varovanju okolja.

Poštni nabiralnik

Kdaj ste zares pregledali vse revije, ki jih dobite v poštni nabiralnik? Verjetno je njihova naloga povzročanje sivih las, saj le polnijo vaš nabiralnik. Omislimo si nalepko, ki jo namestimo na poštni nabiralnik, ta bo poštarja obvestila, da reklamnih letakov ne želimo več prejemati.

Hkrati preverimo možnosti za položnice in račune – veliko jih lahko dobite po elektronski pošti, kar bo okolju prijazneje in bo tudi vam olajšalo način plačila ter hranjenja. 

Tudi položnice za Komunalo Slovenska Bistrica lahko uredite, da jih plačujete elektronsko. 

Vsako dejanje šteje! Hvala, ker skupaj z nami skrbite za čisto okolje.

Oceni ta prispevek
(0 glasov)

 komunala

Vreme

komunala

Bottom add

Poišči