( ISSN 2738-5760 )
Žolca; Foto: Mihela Braučič Žolca; Foto: Mihela Braučič

Vas bolijo sklepi? Recept za naravni kolagen

Za tiste, ki jih bolijo sklepi, bo dobrodošel recept za doma pripravljeno žolco, ki je odličen vir naravnega kolagena, ki je temelj vezivnih tkiv. Da je žolca dobra za sklepe, kite in vezi, so vedeli že starši naših staršev. V njenih sestavinah - svinjskih parkljih ter v svinjskem in govejem repu, glavi in uhljih - je namreč največ kolagena med vsemi živili.

Proces izgubljanja kolagena lahko zadržimo in do neke mere obnovimo z ustrezno prehrano in zadostnim pitjem vode, s prenehanjem kajenja ter z omejitvijo alkohola, kofeina in izpostavljanja soncu na razumno mero. Koristi tudi zmerna, a redna telesna aktivnost in dovolj spanja.

Ločimo dve poglavitni skupini kolagenov; v prvo sodijo nitasti kolageni, ki se med seboj prepletajo kot vrv v nitasta vlakna ali fibrile. V drugi skupini so kolageni, ki so po strukturi sploščeni in mrežasti. Ti so v kosteh, zobeh, koži, ledvicah, jetrih, žilah in ovojnicah mišic. V kristalni obliki se kolagen nahaja v očesni roženici in lečah.

Odličen vir kolagena je doma narejena žolca. Potrebujemo: 1 kg svinjskih parkljev in rep, pol svinjske glave z ušesi, čebulo, česen, korenček, peteršiljevo korenino, gomolj zelene, lovorov list, cel poper, sol, kis in vino.Priprava: sestavine dobro očistimo in damo v lonec, prilijemo mrzlo vodo, da vse pokrije, in kuhamo dve do tri ure. Še preden je meso mehko, dodamo zelenjavo, četrt ure preden juho precedimo, pa še dišave in sol. Na koncu juho precedimo v drug lonec, meso in zelenjavo narežemo na koščke in ju zmešamo z juho. Prilijemo vino in kis in po potrebi še solimo. Juha naj bo bolj slana kot po okusu. Nalijemo jo v modele, ki smo jih prej oplaknili z vodo. Čez noč se bo žolca na hladnem strdila. Mast, ki se nabere na vrhu, odstranimo. Narezano žolco ponudimo s tatarsko omako ali s kisom in čebulnimi obročki.

Vir: Primorske novice

  • november 26, 2021
Nazadnje urejano na 0, 26.11.2021 18:38
Oceni ta prispevek
(1 glas)

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

Poišči