( ISSN 2738-5760 )
Adventni čas Adventni čas

Lučke, mah, pentlje, kape, keksi in kuhano vino

Potem ko je Komunala ob Miklavžu v mestu prižgala praznične luči, so že postopoma začeli s krasitvijo svojih domov tudi prebivalci Slovenske Bistrice. Barvne, LED, s toplo belo svetlobo, mirujoče, utripajoče lučke že sijejo z balkonskih ograj in okrasnih dreves, z oken se bohotijo snežaki, Božički, smrečice, velike rdeče pentlje, na vhodnih vratih izražajo dobrodošlico viseči adventni venčki.  

Iz kuhinj bo tudi že zadišalo po peki, ko bodo gospodinje oziroma vsi družinski člani iz kuhinjskih predalov vzeli modelčke za kekse, ki jih, nekateri, uporabljajo vsaj enkrat na leto, ob Božiču. Morda bosta med njimi tudi modelčka, ki jih je lani na blagajnah brezplačno podarjal Hofer svojim kupcem, in ki tudi sicer  v dobrodelnem projektu Nasmeškotek od leta 2017 prodaja posamezni pečeni piškot za en evro, denar pa nameni pomoči potrebnim.

To nedeljo bodo občani na adventnem vencu tudi prižgali še zadnjo svečo letos, in v soju štirih, morda tudi ob prasketajočem se kaminu, podoživljali adventni čas. Nekateri so se že spomnili tudi na ptice, ko je pritisnil mraz, in jim v krmilnice natrosili sončnična semena ali nastavili loj, šli v naravo po mah za jaslice, na Barbaro, 4.decembra pa v notranje posode posejali Božično žito.

Nekateri tudi že pogledujejo po katalogih, kjer nekateri trgovci v svoji ponudbi vabijo k nakupu naravne kavkaške jelke, s katere v notranjosti na toplem ne padajo iglice. Da ne bi prazniki okoli Treh kraljev, ko po navadi doma pospravljajo okraske z božičnega drevesa, na koncu bili okronani z zamašitvijo sesalnika.

Povečano povpraševanje po kuhanem vinu se je tudi že začelo. Na stojnicah mestnega trga ga letos ne bo, je pa v ponudbi v notranjosti in na terasah gostincev, ki ga strežejo za povprečno okoli dva evra. Nekateri pa si toplo vino s cimetom in klinčki že pripravljajo tudi ob domačem ognjišču.

Bodo pa lahko Bistričani prihodnji četrtek brez Božičem, od enih do petih popoldne, obiskali razširjeno Praznično grajsko tržnico na grajskem dvorišču, in kupili toplo kapo, torbico in podobne izdelke, ki jih bo poleg tamkajšnjih rednih ponudnikov prodajala gospa Barbara Čelan, s svojo dejavnostjo z imenom SRARSEED. Tam jih čaka tudi Božičkova pošta, ki jo pripravlja Zavod za kulturo.

Piše: Irena Brdnik

  • december 16, 2021
Nazadnje urejano na 0, 16.12.2021 17:19
Oceni ta prispevek
(0 glasov)
Bottom add

Poišči