( ISSN 2738-5760 )
Perutnina, Foto: Pixabay Perutnina, Foto: Pixabay

Potrjen primer ptičje gripe v Slovenski Bistrici

V Sloveniji so potrdili prvi letošnji primer aviarne influence pri domači perutnini, in sicer na manjšem gospodarstvu na območju občine Slovenska Bistrica, so sporočili iz Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Rejce perutnine pozivajo k doslednemu izvajanju ukrepov.

Sum je v nedeljo postavil veterinar praktik na podlagi prijave imetnika o povečanem poginu perutnine. V zvezi s prijavo se je sestalo Državno središče za nadzor bolezni. Ukrepi na okuženem gospodarstvu in območjih z omejitvami se izvajajo v skladu z zakonodajo, so navedli.

Aviarna influenca, znana tudi kot ptičja gripa, je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki lahko prizadene vso perutnino. Bolezen se prenaša kapljično.

Danes je bil na podlagi pozitivnih rezultatov preiskav potrjen prvi primer aviarne influence pri domači perutnini na manjšem gospodarstvu na območju občine Slovenska Bistrica. Sum je včeraj postavil veterinar praktik na podlagi prijave imetnika o povečanem poginu perutnine. V zvezi s prijavo se je sestalo Državno središče za nadzor bolezni. Ukrepi na okuženem gospodarstvu in območjih z omejitvami se izvajajo v skladu z zakonodajo.

Pozivamo vas, da rejcem izpostavite pomen doslednega izvajanja naslednjih biovarnostnih ukrepov, saj le tako lahko zmanjšajo možnost vnosa bolezni v rejo in prenos med rejami:
-        preprečevanje dostopa prostoživečim pticam (predvsem vodnim) do perutnine,
-        preprečevanje dostopa prostoživečim pticam do krme in vode za perutnino,
-        omejitve obiskov ljudi v prostorih, kjer je nastanjena perutnina in upoštevanje ukrepov za preprečevanje širjenja bolezni (namestitev razkuževalnih barier, uporaba zaščitne obleke in obutve, umivanje in razkuževanje rok,...),
-        uporaba opreme za enkratno uporabo ali čiščenje in razkuževanje opreme pred uporabo na drugem gospodarstvu s perutnino,
-        izogibanje stikom z bolnimi ali poginjenimi prostoživečimi pticami, predvsem vodnimi pticami in ujedami (s kontaminirano obutvijo in obleko se lahko virus nehote raznese na perutnino).

Zelo pomembno je tudi zgodnje odkrivanje bolezni. Z izvajanjem ukrepov za zgodnje odkrivanje in hitro potrditev bolezni se lahko omeji širjenje bolezni in posledično zmanjšajo škode, ki jih pojav bolezni povzroči.

Pri znakih, ki bi lahko kazali na pojav aviarne influence v reji, je treba biti pozoren predvsem na:
-        zmanjšano porabo krme in vode (za več kot 5 %),
-        padec nesnosti (za več kot 5 %),
-        povišan pogin (za več kot 3x od običajnega dnevnega pogina),
-        kakršne koli klinične znake (živčni znaki, respiratorna obolenja, driske) ali posmrtne spremembe, ki kažejo na AI.

V primeru katerega od zgoraj naštetih znakov naj rejci perutnine nemudoma pokličejo svojega veterinarja.

  • december 27, 2021
Nazadnje urejano na 0, 31.12.2021 08:56
Oceni ta prispevek
(0 glasov)
Bottom add

Poišči