( ISSN 2738-5760 )
Labod, Foto: Pixabay Labod, Foto: Pixabay

Potrjen nov primer ptičje gripe pri labodu z ribnika na Pragerskem

Potem ko so včeraj veterinarski inšpektorji potrdili primer ptičje gripe na manjšem gospodarstvu v okolici Slovenske Bistrice, so danes bolezen zaznali tudi pri labodu na Pragerskem.

Breda Hrovatin z Uprava RS za varno hrano in veterinarstvo je potrdila, da so včeraj na manjši kmetiji na Zgornji Ložnici zaznali pojav ptičje gripe pri domači perutnini na manjšem gospodarstvu, in sicer je obolelo 50  kokoši, 11 gosi in 29 rac. Prvi ukrep, ki so ga izvedli že včeraj je bil prepoved premika in neškodljivo uničenje vse perutnine na tem gospodarstvu. Začeli so tudi popis in pregled perutninskih rej v bližnji okolici.  Določeno je bilo 3 in 5 kilometrsko območje, ki ga bo še danes določilo Državno središče za nadzor bolezni. 

Danes pa so potrdili nov primer pri prostoživečih živalih, in sicer pri labodu na območju ribnikov na Pragerskem. Od treh poginulih živali, dveh labodov in gosi, je bil en labod okužen z virusom ptičje gripe, tipa A.

Hrovatinova poudarja, da so veterinarji in registrirani rejci živali na našem območju o pojavu bolezni obveščeni, a rejce vseeno poziva, da dosledno izvajajo biovarstvene ukrepe, največkrat se bolezen prenese iz divjih ptic na domačo perutnino, zato je treba zagotoviti, da je perutnina zaprta, da se hrani in napaja v zaprtih prostorih in da se onemogoči stik divjih ptic z domačo perutnino. Tak je tudi sklep Državnega središča za nadzor bolezni, da je treba domačo perutnino dosledno zapirati. Prav tako je treba upoštevati vse predpisane biovarnostne ukrepe oz.. poskrbeti za ustrezno higieno, kot je razkuževalna bariera na vhodu, preobuvanje, preoblačenje in razkuževanje rok. Če rejci zaznajo bolezen pri svoji perjadi, morajo o tem nemudoma obvestiti veterinarja. Le tako bo mogoče zajeziti oziroma zmanjšati možnost vnosa bolezni v rejo in prenos med rejami.

  • december 28, 2021
Nazadnje urejano na 0, 31.12.2021 08:52
Oceni ta prispevek
(0 glasov)
Bottom add

Poišči