( ISSN 2738-5760 )
Restavracija Larmonia, Foto: Larmonia Restavracija Larmonia, Foto: Larmonia

Slovenija kvačka - Anja Vidmar ustvarila bistriški grb

Kvačkarice Slovenije so združile svoje spretnosti obračanja magične palčke in s prejo kreirajo največji slovenski kvačkarski izziv: izdelati 212 grbov vseh slovenskih občin in s tem postaviti nov Guinnessov rekord. Bistriškega je ustvarila Bistričanka Anja Vidmar Miletič, ki sicer živi v Ljubljani.

Projekt Slovenija kvačka je projekt Jadranke Smiljić, Guinessove rekorderke v kvačkanju. V dveh mesecih je skupaj z 211 kvačkaricami in enim kvačkarjem, izdelala 212 občinskih grbov v velikosti 180x140 cm. Za dosego cilja je bilo predvidoma potrebnih 100 ur kvačkanja in zaključnega šivanja, pri tem pa je bilo uporabljenih okoli 2,5 kg slovenske volne, ki jo izdelujejo v tovarni Majšperk. Uspešno izveden projekt pa bo skupini prinesel Guinessov rekord z naslovom – Svetovno največja kolekcija kvačkanih grbov. 

"Shemo za kvačkanje grba smo prejeli v sklopu projekta, ki so jo izdelali v posebnem programu za tehniko Corner to corner ali C2C. Izdelovala sem ga okoli 100 ur in ga končala v predvidenem roku. 30. decembra sem ga pokazala tudi županu z namenom, da pred zaključkom projekta vidi, kako se grb izdeluje, ter koliko dela je potrebnega. Skupaj sva pogledala, kako je treba všiti vsako nitko na zadnji strani grba, ter spregovorila o pomembnosti našega grba. Župan bo grb prejel v februarju, ko bo uradna predaja vseh grbov. Uokvirjen in shranjen bo na občini," nam je povedala Anja Vidmar Miletič.

Anjo kot odlično kvačkarico Bistričani dobro poznamo, saj svoje izdelke ustvarja že od malih nog. "Z možem sva po smrti prvorojenca, ustanovila podjetje AnmaR, ki je tudi spomin nanj. Mufi, ki ga imava v logu podjetja je prva igračka, ki je bila izdelana po smrti in nima sheme, ter se izključno podarja z namenom prostovoljnih prispevkov, ki gredo projektu Angeli za angele, katerega ustanovitelja sva prav tako midva. Ljubezen do preje naju je neverjetno povezala in nama dala moči, da prebrodiva najtežje trenutke. Podala sva se v spletne delavnice kvačkanja in tako naprej predajava znanje, ki sva ga skozi leta osvajala. Prav tako piševa lastne sheme za igrače, katere lahko kupijo," o svojih načrtih pripoveduje Anja in dodaja: "Z novim letom odpirava tudi uradno spletno stran, kjer bo na voljo vse o kvačkanju. Najino močno področje so sicer kvačkane igrače, prihaja pa na trg še ogromno izdelkov, kot so kvačkana oblačila in hišni dekor, ter nove delavnice vezenja. Z novim letom odpirava tudi malce večji projekt, katerega zaključek bo knjiga, ampak bova zaenkrat še malce skrivnostna."

Nazadnje urejano na 0, 31.12.2021 10:12
Oceni ta prispevek
(2 glasov)

Vreme

Zvočni posnetek napovedi

komunala

Poišči