( ISSN 2738-5760 )

Kultura

Knjižnica Josipa Vošnjaka v letu, ki se je izteklo

Za hip se ustavimo in se ozrimo nazaj v leto, ki je za nami. V leto 2021, ki se je izteklo. Zagotovo je bil ta čas, že drugo leto zapored nekaj novega, neznanega, edinstvenega, čas, prepoln sprememb. Nekaj, za kar si želimo, da čim prej mine. Pa vendar se je zgodilo marsikaj čudovitega, pomembnega, vzpodbudnega in pozitivnega. Zgodilo se je veliko trenutkov, na katere smo vendarle lahko ponosni in so vredni, da se jih spomnimo tudi v obliki fotografij, ujetih skozi objektiv.

Zagotovo je eden izmed dogodkov, ki jih je treba omeniti, dvajseta obletnica odprtja krajevne knjižnice. Knjižnica Kebelj je v tem letu praznovala dvajset let, odkar je odprla svoja vrata za uporabnike. Kolikor je bilo le mogoče, smo v osrednji in v krajevnih knjižnicah izvajali različne prireditve. Literarne večere, potopisna predavanja, različne druge prireditve z zanimivimi gosti, ki so nam predajali svoje znanje in izkušnje za življenje. Pravljične urice z ustvarjanjem za naše najmlajše, ki smo jih tudi povabili na otroške gledališke predstave, prav tako smo za njih pripravljali vrečice, v katerih je bil material za ustvarjanje v varnem zavetju doma. Vodili smo bibliopedagoške ure, nadaljevali s projektom Rastem s knjigo in se prvič pridružili bralnemu projektu Poletavci, ob zaključku akcije pa otroke nagradili in jih povabili na zaključno prireditev.

V želji, da bi se z vami še bolj povezali, smo za bralce uvedli novost in začeli pripravljati vrečko bralnega presenečenja – presenečko. Prvič smo organizirali literarni natečaj Čez potok skače, kjer je most, sodelujoče avtorje nagradili, vsa besedila pa izdali v zborniku, ki je zagotovo vam in nam v velik ponos. Proti koncu leta smo bralce pozvali k druženju v obliki bralnega kluba, z namenom spodbujanja poglobljenega branja in refleksiji prebranega. Sodelovali smo pri kampanji v Tednu vseživljenjskega učenja (TVU), skozi vso leto organizirali zanimive tematske razstave, ki smo jih pripravili sami, v sodelovanju med festivalom Dojiva se ali pa so z razstavljenimi izdelki svoje delo predstavili lokalni ustvarjalci. Seveda ne smemo mimo že dobro utečene Vošnjakove bralne značke za odrasle, ki smo jo naslovili Ah ta mladost! in kjer moramo še posebej pohvaliti naše pridne bralce, saj je bilo minulo sezono oddanih rekordno število pravilno izpolnjenih zloženk.

Verjamemo, da bo leto, ki je pred nami, bolj stabilno in vam bomo lahko znova še bolj na široko odprli naša vrata. Da bomo v letu, ki je pred nami, skupaj ustvarili še več spominov.

Tanja Jakolič

  • januar 1, 2022
Nazadnje urejano na 0, 02.01.2022 07:17
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

 komunala

Vreme

Zvočni posnetek napovedi

komunala

Bottom add

Poišči