( ISSN 2738-5760 )
Kalše; Foto: Krajani Kalš Kalše; Foto: Krajani Kalš

Na upravni enoti soočili obe strani o vetrni elektrarni Kalše

Včeraj je Upravna enota Slovenska Bistrica izvedla ustno obravnavo, na kateri so investitor, podjetje Energo Maks iz Slovenskih Konjic, ki si že 5 let prizadeva pridobiti gradbeno dovoljenje za postavitev vetrne elektrarne v Kalšah in nekaj krajanov Kalš, ki ostro nasprotujejo postavitvi, predstavili svoje argumente. 

 

Krajani Kalš si močno prizadevajo, da investitor vetrne elektrarne ne bi postavil sredi njihove vasi, saj naj bi elektrarna stala preblizu hiš, od prve naj bi bila oddaljena le 150 metrov. Njihov zastopnik Tomaž Ogrin iz Alpe Adria Green pojasnjuje, da investitor zavaja z velikostjo vetrne elektrarne, ki jo namerava postaviti. V vlogi trdi, da bo postavil 0,99 megawatta zmogljivo elektrarno, ki je nihče ne proizvaja, namerava postaviti tako z močjo 1,5 megawatta. Zato so zahtevali, da se v vlogi vpiše moč 1,5 megawata. Če se to zgodi, mora investitor priložiti nova mnenja in soglasja, saj zakonodaja predvideva za take elektrarne drugačne postopke oz. ponovni postopek in ponovno vlogo za gradbeno dovoljenje. "Investitor  v dokumentaciji ne navaja, kako bo po končani življenjski dobi vetrno elektrarno razgradil in kam bo oložil odpadke, izkušnje iz tujine namreč kažejo, da se vetrne elise ne dajo reciklirat, saj so iz kompozitnih materialov in jih po preteku življenjske dobe preprosto zakopavajo v tla. Prav tako investitor tudi trdi, da bo gradil na zemljišču 20 krat 20 metrov, a ta površina ne omogoča izgradnje vetrne elektrarne, ampak je potrebno bistveno večja površina. Investitor torej močno zavaja odločevalca o izdaji gradbenega dovoljenja," je pojasnil Ogrin. "Investitor v svoji študiji hrupa ne navaja škodljivosti nizkofrekvenčnega hrupa in infrazvoka, zato bi bilo treba študijo ponoviti oziroma jo dopolniti. Težava pri tem je tudi, da pri nas ni zakonodaje, ki bi urejala take vrste hrupa. Zato predlagamo, da se preventivno sploh ne gre v to investicijo," razloži Ogrin.

 "Vsi dokumenti, raziskave, dokazila so v skladu s slovensko zakonodajo in predpisi, zato ne vidim nobenih zadržkov, da bi gradbeno dovoljenje ne bilo izdano," je bil redkobeseden investitor Marko Kokol iz družbe Energo Maks iz Slovenskih Konjic.

Krajani upajo, da je upravna enota razumela njihovo sporočilo, da si želijo le, da se gradbeno dovoljenje ne izda in da se njihova agoonija končno konča.

Zdaj je na vrsti torej Upravna enota Slovenska Bistrica, da odloči, ali bo izdala gradbeno dovoljenje ali ne. V vsakem primeru pa se lahko pričakuje, da bo na odločitev podana pritožba.

Nazadnje urejano na 0, 07.01.2022 16:43
Oceni ta prispevek
(0 glasov)
Bottom add

Poišči