( ISSN 2738-5760 )
Jernejeva pot, Foto: Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta Jernejeva pot, Foto: Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta

Jernejeva pot

Slovenska Bistrica, 26. april 2020

Ena izmed bistriških znamenitosti je tudi Jernejeva pot. Gre za pot, ki vodi mimo sakralnih objektov v Slovenski Bistrici. Začne se pri župnijski cekrvi Sv. Jerneja, se nadaljuje do Sv. Jožefa, po bližnjici čez Devino do Sv. Marjete, do Svetega Roka, mimo Anine kapele ter mimo Marijine cerkve nazaj na izhodišče.

Vsak sakralni objekt je bil v ta namen na novo umetnostno zgodovinsko preučen in opremljen z informativnimi tablami, ki so jih postavili lani poleti. Pri zasnovi in izvedbi poti so se na lokalnem nivoju združili Župnija Slovenska Bistrica in turistična agencija Sajko turizem, vse skupaj pa je vsebinsko opremila raziskovalka, umetnostna zgodovinarka dr. Simona Kostanjšek Brglez. Na vsaki tabli je na kratko predstavljena zgodovina objekta, dodana QR-koda pa ima povezavo do spletne strani, na kateri so informacije tudi v angleškem in nemškem jeziku. 

Prvi pohod po Jernejevi poti, ki je dolga približno 12 km, je bil že pred tremi leti, otvoritveni po novi, s tablami opremljeni, pa 24. avgusta 2019. Marca letos so pot trasirali, maja pa načrtovali markiranje, a bo slednje moralo počakati, da mine čas epidemije.

Spletna brošura izdana pri ZRC SAZU.

Slike z otvoritve poti, Foto: Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta pri ZRC SAZU.

 

Bistričan.si 

  • April 26, 2020
Last modified on Saturday, 13 June 2020 15:12

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

Koledar prireditev

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
5
12
13
14
21
26
27
28

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

Poišči