( ISSN 2738-5760 )

Obvestila

Cepljenje proti klopom, Foto: NIJZ Cepljenje proti klopom, Foto: NIJZ

Cepljenje proti meningoencefalitisu

ZD Slovenska Bistrica razpisuje dva termina za cepljenje proti KME (Klopnemu meningoencefalitisu).

Slov. Bistrica s širšo okolico sodi med območje, kjer je verjetnost okužb, ki jih prinašajo klopi, izjemno visoka, te pa lahko resno ogrožajo zdravje prebivalstva. Za bolezen kot je klopni meningoencefalitis ni zdravila, lahko pa jo preprečimo s cepljenjem in ostalimi ukrepi, kot so oblačila, repelenti ter čimprejšnja odstranitev iz kože.

Tveganju okužb so izpostavljeni ljudje vseh starosti, tudi otroci, še posebej tisti, ki se veliko gibajo v naravi ali opravljajo aktivnosti na prostem.

V Zdravstvenem domu Slov. Bistrica bomo izvedli cepilno akcijo zaščite pred klopnim meningoencefalitisom, beli in moder kontejner na parkirišču.

Cepljenje odraslih in otrok bo potekalo:

  • v sredo 23.03.2022 od 14.00 do 19.00
  • v sredo 20.04.2022 od 14.00 do 19.00

Cepijo se lahko ZDRAVI. Za ljudi z akutno vročinsko boleznijo in tiste, ki so alergični na jajčne beljakovine ali sestavine cepiva cepljenje ni priporočljivo. Presledek med cepivom proti Covid-19 in ostalimi cepljenji je 14 dni.

Za osnovno cepljenje so potrebni trije odmerki cepiva (drugi odmerek sledi 1-3 mesece po prvem, tretji pa 5-12 mesecev po drugem). Za vzdrževanje zaščite so nato potrebni še poživitveni odmerki, prvi po treh letih, naslednji pa na pet let. Pri osebah, starih 60 let ali več, so poživitveni odmerki priporočljivi na tri leta.

Dodatne informacije o cepivu najdete na spletnem mestu:

 

Cena cepljenja bo v času akcije znašala 20 € - tako za odrasle kot za otroke. Plačilo bo možno s plačilno kartico ali z gotovino.

Vse, ki imate cepilno knjižico prosimo, da jo prinesete s seboj.

NA CEPLJENJE SE NI TREBA NAROČITI!

  • marec 15, 2022
Nazadnje urejano na 0, 22.03.2022 11:55
Oceni ta prispevek
(1 glas)

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

Koledar prireditev

pon tor sre čet pet sob ned

Poišči