( ISSN 2738-5760 )
Podelitev priznanj prostovoljcem, Foto: Bistričan.si Podelitev priznanj prostovoljcem, Foto: Bistričan.si

Župan podelil priznanja zaslužnim prostovoljcem

V torek, 29. marca 2022, je župan dr. Ivan Žagar v prostorih Bistriškega gradu pripravil srečanje prostovoljcev na področju zaščite in reševanja ter varnosti v cestnem prometu v občini Slovenska Bistrica in prostovoljcev pri izvajanju projekta brezplačnih prevozov za starejše.

Ob tej priložnosti je vročil tudi priznanja civilne zaščite, ki jih Uprava za zaščito in reševanje podeljuje za zasluge pri razvijanju in krepitvi pripravljenosti na nesreče, pri izvajanju zaščite in reševanja in pomoči ter pri odpravi posledic naravnih in drugih nesreč.

Letošnji dobitniki so: Vlado Berdnik, Matjaž Boldirev in Prostovoljno gasilsko društvo Slovenska Bistrica.

Gasilec Vlado BERDNIK je član Prostovoljnega gasilskega društva Šmartno na Pohorju že 43 let. Predsedniško funkcijo opravlja neprekinjeno od leta 2008. V društvu podpira visoko operativno usposobljenost gasilcev. Zato je dajal poseben poudarek izobraževanju in tudi opremljanju enot. Vodil je nabavo novih gasilskih vozil in obnovo gasilskega doma. Pri tem je pokazal svojo požrtvovalnost in pripadnost društvu. V težkih razmerah mu je uspelo pridobiti finančna sredstva in angažirati gasilce za sodelovanje. Sodeluje v tekmovalni gasilski ekipi, ki je dosegla velike mednarodne uspehe. Bila je kar štiri krat olimpijski prvak. Na strokovnem področju je dosegel čin gasilski častnik II. stopnje. Kot prostovoljec ohranja v družbi človekove vrednote kot so solidarnost, sočutje, nesebičnost in pomoč sočloveku. Vedno je pripravljen pomagat in pomoči ne bo nikoli odklonil. To dokazuje s svojim nesebičnim delom. V društvu ga cenijo kot dobrega in poštenega človeka. Je gasilec, ki je gotovo v ponos PGD Šmartno na Pohorju.

Štabni vodnik Matjaž Boldirev že vrsto let aktivno sodeluje v okviru zaščite in reševanje tako v privatnem življenju kot tudi v Slovenski vojski. Da mu življenje ljudi v stiski veliko pomeni dokazujejo njegove reference, ki obsegajo vrsto strokovnega znanja. Imenovani je podpoveljnik PGD, prvi posredovalec, usposobljen za delo z dihalnimi aparati, bolničar, tehnični reševalec in še bi lahko naštevali. V reševanje ljudi in premoženja je vložil veliko dobre volje, strokovnega znanja in svojega prostega časa.
Da navedene trditve držijo dokazujejo nedavni dogodki v Spodnji Polskavi, ko je zagorela stanovanjska hiša. Na kraju dogodka je pred ognjenimi zublji pravočasno rešil 92. letno lastnico hiše. Zraven omenjenih dejavnosti je tudi v času epidemioloških razmer aktivno sodeloval v enoti »VIHRA« kjer je bil večkrat angažiran pri transportu opreme za bolnike. Z veliko vnemo in strokovnim znanjem je zagotovo pripomogel k ugledu Slovenske vojske in Civilne zaščite.

PGD Slovenska Bistrica aktivno deluje na območju Občine Slovenska Bistrica že 150 let. Je eno izmed najstarejših gasilskih društev v Sloveniji. Iz društva izhaja nadaljnji razvoj gasilstva na celotnem območju občine. So osrednje gasilsko društvo v občini s podeljeno koncesijo na področju prometnih nesreč in nevarnih snovi. V društvu je zbrano ogromno izkušenj in znanj tako, da lahko občani računajo na njihovo pomoč ob katerikoli nesreči. To so tudi večkrat požrtvovalno pokazali, ko je bilo potrebno. Znanje in izkušnje prenašajo tudi na ostala gasilska društva v občini. Ob večjih intervencijah seveda društvom nudijo vso svojo pomoč tako z opremo kot ljudmi. So društvo, ki daje izjemni poudarek na izobraževanju gasilcev in obnavljanju njihovega znanja. V svoji sredini imajo več usposobljenih višjih in visokih častnikov. Prav tako sledijo napredku na področju tehnike in zaščitni opremi, ki je potrebna za učinkovitejšo pomoč in samo zaščito gasilcev. Delujejo tudi na področju podmladka tako, da ustrezno skrbijo za nasledstvo. Aktivno sodelujejo v Gasilski zvezi Slovenska Bistrica in njihovih organih. Kar nekaj poveljnikov zveze je bilo iz vrst PGD Slovenska Bistrica. Od ustanovitve Občinskega gasilskega poveljstva Občine Slovenska Bistrica pa zelo dejavno sodelujejo tudi v tem poveljstvu. Svoj pečat puščajo tudi pri reševanju ponesrečencev ob prometnih nesrečah. Ogromno vlogo so imeli v vseh večjih neurjih, ko je bilo potrebno s tehničnimi ukrepi zaščititi življenja in premoženje občanov. Je gasilsko društvo, ki vse bolj prevzema tudi osnovne naloge civilne zaščite kot so tehnično reševanje, prvo pomoč in dekontaminacija v primeru RKB nesreč. Skratka PGD Slovenska Bistrica je skozi vso zgodovinsko obdobje skrbelo za razvoj gasilstva na območju Občine Slovenska Bistrica in tudi širše izven meja občine ter ima pomembno vlogo za ohranjanje prostovoljnega gasilstva v Sloveniji.

  • marec 29, 2022
Nazadnje urejano na 0, 29.03.2022 19:51
Oceni ta prispevek
(1 glas)

Poišči