( ISSN 2738-5760 )

Po zahodni obvoznici se lahko že peljemo

Bistričani smo danes, 21. aprila, končno dočakali odprtje zahodne obvoznice, od 18.00 se lahko po njej že vozimo. Slavnostno so nam jo predali v namen minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, župan dr. Ivan Žagar in glavni izvršni direktor Impola Andrej Kolmanič.
 

11. januarja 2021 se je s sečnjo gozda na križišču Kajuhove ceste, pri Impolu, začela gradnja zahodne obvoznice. Gradilo jo je podjetje GMW iz Turjancev, investirala pa Direkcija za infrastrukturo. Investicija je bila vredna 4,5 milijona evrov, gradbeno podjetje pa je obljubilo, da jo bo končalo do 4. aprila letos. Čeprav so z gradnjo v vmesnem času zamujali, jim je uspelo ujeti rok. 

Od danes je za promet odprta 1,3 km dolga dvopasovna cesta s kolesarsko stezo in stezo za pešce na obeh straneh, nekatere priključne ceste bodo v kratkem dokončali, uredili so tudi križišča in odvodnjavanje padavinskih in odpadnih voda.

»Otvoritev zahodne obvoznice smo resnično zelo veseli. V prvi vrsti zato, ker to pomeni, da bo mestno jedro razbremenjeno težkih tovornjakov, zagotovo se bo izboljšala tudi ekološka slika, hrupa bo manj in prometna varnost se bo izboljšala. Po drugi strani pa je rešen tudi problem energetske oskrbe našega največjega podjetja v občini Impola. Z otvoritvijo druge etape obvoznice delo še ni končano, čim prej moramo začeti tudi z gradnjo tretje etape, da se bomo izognili prometnim zamaškov na Ljubljanski cesti. Upam, da bo ta tretja etapa zagnana in končana hitreje kot se je to dogajalo pri drugi etapi,« je ob otvoritvi povedal župan dr. Ivan Žagar.

Skupaj z obvoznico je bistriško podjetje Impol dobilo tudi kablovod, s čemer si bodo zagotovili večjo energetsko stabilnost oziroma dovolj električne energije za nemoteno proizvodnjo.  »Zahvaljujem se vsem, ki so pripomogli k dokončanju druge etape zahodne obvoznice, s katero je skupina Impol pridobila tudi težko pričakovani in nujno potrebni daljnovod. Ta bo Impolu zagotovil dovolj električne energije, to pa nam bo omogočilo tudi nadaljnjo rast. Za prihodnost imamo velike cilje in s tem kablovodom jih bomo lahko uresničili,« je poudaril glavni izvršni direktor Impola Andrej Kolmanič.

»Investicija je dober zgled odličnega sodelovanja med podjetjem, občino in državo. Z dobro infrastrukturo na lokalnem nivoju lahko tudi gospodarstvo posluje bolje, kar pomeni razvoj gospodarstva, več delovnih mest in podobno.  Obljubim, da bomo v naslednjem mandatu nadaljevali tudi s tretjo fazo,« je zagotovil minister Jernej Vrtovec.

 

Nazadnje urejano na 0, 21.04.2022 19:48
Oceni ta prispevek
(4 glasov)

Poišči