( ISSN 2738-5760 )

Šport

Vito Dragić, Foto: Vito Dragić Vito Dragić, Foto: Vito Dragić

V Sofiji končano Evropsko prvenstvo v judu

V Sofiji se je danes končalo Evropsko prvenstvo v judu, na katerem bosta nastopila tudi člana bistriškega judo kluba Impol Vito Dragič in David Štarkel.

 
Od petka, 29. aprila, do nedelje, 1. maja, je v bolgarski prestolnici potekalo evropsko prvenstvo v judu. Nastopilo je 362 tekmovalcev iz 40 držav, med njimi tudi deseterica Slovencev.
 
Uvodni dan evropskega prvenstva v judu v Sofiji je slovenske barve zastopal le David Štarkel v kategoriji do 60 kg in se poslovil po dveh nastopih. V uvodnem je premagal Srba Nemanjo Milića, v drugem krogu pa je izgubil proti izkušenemu domačinu Janislavu Gerčevu.

Po zelo izenačenem rednem delu dvoboja, v katerem je Bolgar prejel eno kazen, se je ta prevesil v boj za zlato točko. Po šestih minutah dvoboja je Gerchev izkoristil neprevidnost Davida in ga vrgel za ippon ter posledično izločil iz nadaljnjega tekmovanja.

David Štarkel je po svojem nastopu povedal naslednje: "Pred prvo borbo s Srbom sem imel kar veliko tremo. Vedel sem, da sem na papirju favorit, ampak lahko se zgodi karkoli nepričakovanega in me on premaga. Ne vem točno, zakaj ta nervoza, ampak takoj, ko sem stopil na blazino, je ta minila. V drugem dvoboju sem se pomeril z Bolgarom Yanislavom Gerchev, s katerim se dobro poznava. Boriva se dosti skupaj na pripravah po tujini. Vedel sem, da bo težka borba. Na papirju je bil favorit in še domačin povrhu tega. Borba se je zavlekla v boj za zlato točko. Na koncu sem naredil manjšo napako, ki jo je Gerchev izkoristil. Med borbo je imel Bolgar tudi prednost domačega terena. Enkrat med borbo me je celo primil za nogo, česar sodniki niso videli."

Vito Dragič je na tatami stopil v nedeljo v odprti kategoriji. Žreb mu je naklonil prosti prvi krog izločilnih dvobojev. V drugem krogu se je pomeril z Madžarom Sipoczem. Po neodločenem rednem delu dvoboja, kjer je Vito prejel dve kazni, Madžar pa eno, se je ta prevesil v boj za zlato točko. Tam pa je v 45 sekundi Madžar izkoristil nepazljivost Vita in izvedel protinapad, s katerem si je priboril ippon in Vita izločil iz nadaljnjega tekmovanja.

Po borbi z Madžarom je Vito povedal naslednje: "Dva tedna pred evropskim prvenstvom sem bil na pripravah na Madžarskem. Vsak dan sem se z Sipoczem boril po več borb. Na treningu, ko si bolj sproščen, ko lahko padeš in se dvigneš, lahko več tvegaš. Tukaj si tega ne moreš privoščiti. In posledično za njega ne najdem rešitve, kako ga premagati. Na pripravah sva s trenerjem Brodom iskala rešitve, ker jaz s svojo tehniko juda ne pridem do pravega prijema, da bi ga premagal. On je skrajni levičar, veliko dela iz rokavov in enostavno nimam tehnik, da bi se lahko zoperstavil temu in ga premagal. Tekom borbe sem videl dve luknji, kjer bi lahko izvedel tehniko in ga premagal. Enkrat mi je to tudi uspelo z nožno tehniko in bil sem zelo blizu točki. Opazil sem, da veliko uporablja nožno tehniko, ko sem prvič poizkusil s tem, sem bil blizu, drugič še bližje in sem si rekel, da če sem tako blizu, pa lahko izvedem tehniko za točko in posledično zmago. Žal nisem ujel trenutka, zapletel sem se njemu med noge in on je to izkoristil v svoj prid in izvedel protinapad, s katerim si je priboril zmago. Od Antalyje naprej grem v borbo zelo neobremenjeno in takšno počutje je odlično, saj lahko prikažem boljše borbe. Tukaj žal ni bilo dovolj znanja, ne glede na moje izkušnje moram se sedaj do sredozemskih iger pripraviti in izpiliti še nekaj tehnik. Na sredozemskih igrah bom štartal na medaljo, na zadnjih, mi je ta za las ušla iz rok."

Natalija Sinkovič, vir: Judo zveza Slovenije
Nazadnje urejano na 0, 24.09.2022 19:17
Oceni ta prispevek
(3 glasov)

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

Koledar prireditev

pon tor sre čet pet sob ned
1
4
5
7
8
15
25
29

 OSMRTNIC1 13

Poišči