( ISSN 2738-5760 )

Kultura

Glina, Foto: Center domače in umetnostne obrti Glina, Foto: Center domače in umetnostne obrti

Novice iz Centra domače in umetnostne obrti

V Centru domače in umetnostne obrti Slovenska Bistrici nadaljujejo projekt Roko-delci, snujejo nove programe kreativno izkustvenih doživetij in 11. maja pripravljajo sestanek Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije.

Nadaljevanje projekta Roko-delci

V Centru domače in umetnostne obrti Slovenska Bistrici nadaljujejo projekt Roko-delci, ki ga ustvarjajo s partnerji štirih lokalnih akcijskih skupin iz Idrije, Škofje Loke, Rogatca in Slovenske Bistrice. Osredotočajo se predvsem na aktivnosti za nadgradnjo obstoječih rokodelskih produktov in razvoj novih, prenos rokodelskih znanj ter ustrezno predstavljanje, trženje in interpretiranje bogate rokodelske dediščine.

»S pomočjo novih izobraževalnih gradiv, ki smo jih zasnovali v prvem delu projekta, smo v CDUO Slovenska Bistrica razvili programe rokodelskih izobraževanih delavnic s prilagoditvami za različne ranljive ciljne skupine. Delavnice smo v marcu in aprilu izvedli v sodelovanju z društvi in institucijami, ki na območju LAS Dobro za nas povezujejo mlade, starejše, osebe s posebnimi potrebami in brezposelne. Z aktivnostmi smo želeli okrepiti socialno vključenost udeleženk in udeležencev ter jim omogočiti pridobivanje novih znanj in izkušenj, ki bogatijo osebnostni in karierni razvoj,« pojasnjuje Anja Zamuda iz CDUO Slovenska Bistrica.

V maju in juniju bodo nadaljevali pripravo in izvedbo programa rokodelskih izobraževalnih delavnic za rokodelke in rokodelce, razvoj novih produktov in aktivnosti, povezane z umestitvijo skulpture z elementi rokodelske dediščine v javni prostor. S sodobno interpretacijo rokodelske zapuščine želijo prebivalce in obiskovalce Slovenskobistriškega opozoriti na ta pomemben del identitete in razvojni potencial, ki ga rokodelstvo predstavlja za naše območje.

Doživetja v Centru domače in umetnostne obrti

V CDUO se zavedajo izjemnega inovacijskega potenciala kulturnega in kreativnega sektorja v turizmu, ki lahko zagotovi sodobne privlačne butične produkte. »Osvežili smo nabor kreativnih izkustvenih doživetij z glino, ki so usmerjena v lokalno kulturo, tradicije in posebnosti ter z manjšimi prilagoditvami primerna za vse ciljne skupine (aktivne posameznike, pare, družine in skupine – od najmlajših do najstarejših, tudi za osebe s posebnimi potrebami in interesi). Turistične produkte razvijamo, dopolnjujemo, nadgrajujemo in tržimo skozi različne projektne aktivnosti. Vodeni programi Trenutek za lončarsko dediščino (do 1 uro, do 25 oseb), Dotik časa in ustvarjalnosti (do 2 uri, do 10 oseb) in Srečanje z glino (3 ure, do 8 oseb) potekajo po predhodni najavi vse leto. Trenutno sprejemamo rezervacije terminov v maju in juniju,« še dodaja Anja Zamuda.

Pomembni premiki na področju rokodelstva

Prizadevanja za celovito ureditev področja rokodelstva so v Sloveniji prisotna vsaj dvajset let. Po številnih neuspelih poskusih oblikovanja zakona o rokodelstvu smo v Konzorciju rokodelskih centrov Slovenije (KRCS) preko Nacionalnega zavezništva za rokodelstvo dosegli, da so predlog novega zakona pripravili na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. Predlog novega Zakona o ohranjanju in razvoju rokodelstva (ZorR) so nam snovalci z MGRT predstavili v aprilu. »Članice in člani KRCS bomo o njem razpravljali na konzorcijskem sestanku 11. maja v Slovenski Bistrici. Nov zakon bo rokodelstvo kot dejavnost posebnega družbenega pomena uredil predvsem z vidika statusa, pridobitve nazivov, usposabljanj in prenosa rokodelskega znanja, delovanja organizacij, ki združujemo rokodelce ter shem neposrednih podpor. Tako bodo postavljeni nujno potrebni osnovni pogoji za trajni razvoj rokodelstva v Sloveniji,« še poudarja Anja Zamuda.

Gorazd Jelenko

 
 
 
 
  • maj 8, 2022
Nazadnje urejano na 0, 08.05.2022 09:38
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Vreme

Zvočni posnetek napovedi

komunala

Poišči