( ISSN 2738-5760 )

Teden rdečega križa – skupaj smo neustavljivi

Teden Rdečega križa vsako leto obeležujemo med 8. in 15. majem. To je čas, ko se Rdeči križ širom države predstavi in pokaže svoje dejavnosti in aktivnosti, prav tako pa povabi posameznike, podjetja, lokalne in nacionalne odločevalce, da ga podprejo pri dejavnosti ter skupnemu sodelovanju.

Rdeči križ Slovenije je prvi, ki pomaga ljudem v stiski, prizadeva si lajšati človeško gorje v vseh okoliščinah ter rešuje življenja. Temeljna načela mednarodnega gibanja Rdečega križa in Rdečega polmeseca so univerzalnost, enotnost, prostovoljnost, neodvisnost, nevtralnost, nepristranost in humanost.

Rdeči križ Slovenije ima kot humanitarna organizacija največjo mrežo prostovoljcev, s čimer gradi čut za solidarnost ter razumevanje stiske drugih.

Petra Hojnik, sekretarka Območnega združenja Rdečega križa Slovenska Bistrica, se ob tednu Rdečega križa zahvaljuje »vsem prostovoljcem, krvodajalcem, donatorjem, podpornikom ter tudi zaposlenim za izkazano pomoč in podporo delovanju Rdečega križa Slovenije«.

Na Območnem združenju RK Slovenska Bistrica v tem tednu potekajo številne aktivnosti: v sredo, 11. 5. 2022, je bil dan odprtih vrat, kjer so nudili brezplačni tečaj temeljnih postopkov oživljanja z uporabo avtomatskega defibrilatorja. Med 8. in 15. majem v večjih centrih v Slovenski Bistrici, Oplotnici, Poljčanah, Makolah in Zgornji Ložnici potekajo ulične akcije in stojnice Rdečega križa, pri čemer mladi člani Rdečega križa iz osnovnih šol skupaj s prostovoljci Krajevnih organizacij Rdečega križa delijo zloženke Rdečega križa, izvajajo ankete in meritve.  V prostoru Krajevne organizacije Rdečega križa Oplotnica bodo 14. maja med 8. in 9. uro izvajali meritve holesterola, sladkorja v krvi in krvnega tlaka. Krvodajalska akcija je bila 9. maja v Oplotnici, konec meseca bo predvidoma tudi v Slovenski Bistrici. Cel mesec maj potekajo v Krajevnih organizacijah Rdečega križa Slovenska Bistrica srečanja starejših občanov.

Petra Hojnik dodaja, da je »zelo pomembno, da se zavedamo, da je medsebojna pomoč tista, ki nam olajša stisko. Pri Rdečem križu si prizadevamo, da bi s spodbujanjem humanitarnih vrednot, kot so spoštovanje človekovega dostojanstva, kultura strpnosti, sodelovanje in medsebojno razumevanje, humana dejanja, kultura pomoči sočloveku ter prostovoljsko udejstvovanje, širši krog prebivalstva, predvsem pa mlade pritegnili k sodelovanju. Ob tem bi rada izpostavila tudi osnovno znanje prve pomoči, s katerim lahko prav vsak izmed nas laikov sočloveku reši življenje. Pomagajmo si, kajti samo skupaj smo neustavljivi.«

Ob mednarodnem dnevu družin, ki ga obeležujemo 15. maja, Rdeči križ širi svoje storitve s projektom REPAIR (Reunification Pathways for Integration). Projekt, ki ga sofinancira Sklad Evropske unije za azil, migracije in integracijo (AMIF), omogoča varno in zakonito združitev družine v Evropski uniji z nudenjem pomoči uporabnikom s priznano mednarodno zaščito in njihovim družinskim članom pred, med in po prihodu. Rdeči križ v tem projektu ponuja različne storitve, vključno s svetovanjem, podporo pri vlogi za izdajo vizuma, socialno-kulturno orientacijo, psihosocialno podporo in jezikovnimi tečaji. Zagotavljajo tudi podporo pri integraciji, ki pomaga družinskim članom, da se ponovno povežejo po dolgem obdobju ločitve. Cilj projekta je preprečevanje ločitev in izginotij, iskanje pogrešanih oseb, ponovna vzpostavitev in vzdrževanje stikov med družinskimi člani ter razjasnitev usode oseb, ki so prijavljene kot pogrešane.

Amadeja Mlakar

  • maj 13, 2022
Nazadnje urejano na 0, 13.05.2022 20:03
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Poišči