( ISSN 2738-5760 )
Foto: Impol.si Foto: Impol.si

V Impolu lani za 45 odstotkov več prihodkov

Bistriški Impol je minulo leto zaključil s 45 odstotkov višjimi prihodki, ki so znašali dobrih 847 milijonov evrov. Vzrok za takšno povišanje ob skoraj petino višji količinski prodaji je tudi zvišanje borznih cen aluminija, kar je osnova za oblikovanje prodajnih cen. Leto so končali s 35,5 milijona čistega dobička.

V Impolu so na začetku lanskega leta zaznali izredno veliko povpraševanje po njihovih izdelkih in v tem času so prodali rekordno količino izdelkov, in sicer 10 odstotkov več v primerjavi z najboljšim letom do zdaj. Cena aluminija se je čez celo leto intenzivno dvigovala, razlika med najnižjo in najvišjo ceno aluminija na borzi je znašala 170 odstotkov. »To je pomenilo, da smo morali samo v povečanje kratkoročnih sredstev nameniti skoraj 120 milijonov EUR, kar smo financirali z denarnim tokom in dodatnimi zadolžitvami,« poročajo iz Impola.

»V letu 2021 je bil količinski obseg poslovanja za 20 odstotkov večji kot v predhodnem letu, prihodke pa smo dosegli v višini 847 milijonov EUR, kar predstavlja 45-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2020, predvsem zaradi večjega količinskega obsega poslovanja, rasti cen v izdelke vgrajenih aluminijskih surovin in višjih prodajnih cen. Poslovni izid pred obdavčitvijo je znašal 41,7 milijona EUR,« pojasnjujejo v Impolu.

Skupina Impol je za zasledovanje razvojnih ciljev in obvladovanje rasti obsega poslovanja in rasti cen aluminija v letu 2021 v stalna in v obratna sredstva vložila 116 milijonov EUR in si s tem omogočila povečanje števila zaposlenih, skoraj v celoti na novih programih finalizacije.

Sestavo proizvodno-prodajnega programa še naprej ohranjajo močno razpršeno z namenom, da zagotavljajo višjo stopnjo vsaj delne stabilnosti in trajnosti delovanja podjetja in s tem družbe v obdobjih recesij in kriz. Trenutno jim največji izziv predstavlja dogajanje v Ukrajini, ki vpliva na podražitve energentov in aluminija.

  • maj 14, 2022
Nazadnje urejano na 0, 14.05.2022 07:12
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Vreme

Zvočni posnetek napovedi

komunala

Poišči