( ISSN 2738-5760 )
Predaja urbanih vrtov vrtičkarjem, Foto: Modest Motaln Predaja urbanih vrtov vrtičkarjem, Foto: Modest Motaln

Urbani vrtovi predani najemnikom

V sredo, 18. maja, so uradno predali Urbane vrtove vrtičkarjem, ki so se prijavili na razpis. Ob tej priložnosti so vrtičkarjem pripravili tudi predstavitev pogojev  uporabljanja vrtov in jih tudi pogostili.

Občina Slovenska Bistrica si je skupaj s partnerji v okviru operacije LAS – dobro za nas zastavila cilj vzpostaviti učinkovit urbani ekosistem, ki bo prispeval k višji kakovosti življenja ter racionaliziral rabo mestnega prostora na način, ki bo omogočal funkcionalnost in dostopnost ter povečal njegovo atraktivnost.

Aktivnosti projekta so razdeljene med partnerji, skladno z njihovim namenom. Vodilni partner, Občina Slovenska Bistrica je zagotovila izvedbo gradbenih in obrtniških del za ureditev območja vrtov in visokih gred, vključno s postavitvijo utic za orodje, sanitarijev za najemnike vrtov, uredila sprehajalne poti, vodovodno in električno napeljavo ter javno razsvetljavo. Območje urbanih vrtov ima 17 visokih gred in 56 urbanih vrtov.

»Gre za pomembno pridobitev predvsem prebivalcev blokovskih naselij v Slovenski Bistrici. S tem projektom smo nadomestili vrtove, ki so bili doslej neorganizirano uporabljani na prostoru, kjer občina načrtuje postavitev zelenega parkirišča. To je med Zdravstvenim domom in Dvorano Bistrica. Veseli me, da so vrtove pridobili skoraj vsi, ki so se prijavili na razpis, kar pomeni, da je zanimanje za samooskrbo ljudi, ki živijo v blokovskih naseljih. Hkrati pa bo to lahko tudi primerno zbirališče za druženje. Če se bo izkazalo, da bi še več ljudi zanimali vrtovi, bomo poiskali tudi kako novo lokacijo zanje,« je ob otvoritvi povedal župan dr. Ivan Žagar.

V projektu Urbanih vrtov je bila partner tudi Komunala Slovenska Bistrica, ki je poskrbela za ustrezno urbano opremljenost na območju ureditve. »Lahko rečem, da je danes praznik vrtnarjenja v Slovenski Bistrici, zlasti v blokovskem naselju in na območju, kjer so umeščeni urbani vrtovi. Prav je, da se ljudje odločajo za urbano vrtnarjenje in veseli me, da so tako dobro sprejeli ekološki način vrtnarjenja in da bodo na teh vrtovih tudi ekološko vrtnarili. Sicer pa je Komunala Slovenska Bistrica kot projektni partner v tem sodelovala na področju urbane opreme in ozelenitve, zlasti pri izbiri in pomoči izbora drevnine, ki je zasajena na vrtovih. Uredili smo tudi zalogovnike za vodo za deževnico za zalivanje vrtnin in seveda pripadajočo opremo in svetovali pri postavitvi javne razsvetljave, ki je spet ena izmed takšnih, ki jih že imamo tukaj v bližini, torej pametni sistem javne razsvetljave. Postavili pa smo tudi klopi ob ribniku,« je ob otvoritvi povedal Modest Motaln s Komunale Slovenska Bistrica, ki bo Urbane vrtove tudi upravljala.

Z novo pridobitvijo so zadovoljni tudi prebivalci blokovskega naselja. »Že 15 let živim v Slovenski Bistrici in zadnjih 5 let spremljam, kako se Slovenska Bistrica razvija – postavljajo se igrala, posodobil se je bazen, okolica je lepo urejena … Pred nekaj leti smo si uredili vrt blizu zdravstvenega doma, a smo ga morali pred časom opustiti, ker se bo na tistem mestu zgradilo parkirišče. In ko smo videli občinski razpis za urbane vrtove, smo se takoj prijavili, saj je bil načrt videti čudovito. Res se zahvaljujemo občini in komunalnemu podjetju, ki je vrtove uredilo. Tole je, lahko rečem, zadetek v polno. In Bistričani smo lahko ponosni na to novo pridobitev in da si bomo v tako urejenem prostoru lahko kaj sami pridelali,« je povedal najemnik vrtička Tomaž Črnčec.

Partnerji v projektu sta tudi  Društvo zeliščarjev Hermelika in Čebelarsko društvo Slovenska Bistrica, ki sta uredila vsak svojo učno gredo in jih opremila z informativnimi tablami s koristnimi informacijami za uporabnike.

Operacija je sofinancirana s strani ESRR v višini 121.941,51 EUR, celotna vrednost investicije pa je slabih 300.000 evrov.

 

Nazadnje urejano na 0, 31.05.2022 05:43
Oceni ta prispevek
(7 glasov)

Poišči