( ISSN 2738-5760 )

Kultura

Pripovedno glasbeni večer z Ljobo Jenče: Glas je moje vesolje

V sodelovanju z Društvom zeliščarjev Hermelika Slovenska Bistrica smo tokrat v knjižnici gostili Ljobo Jenče. Navdihujočo umetnico, ki zbira, ohranja, pričuje in uči o ljudskem izročilu. Poje in pripoveduje ljudske pesmi in pravljice otrokom in odraslim doma in po svetu. Gostovala je že v 45 državah sveta in povsod je bila z navdušenjem sprejeta. Kot gimnazijka je prepevala angleške balade, ko pa je spoznala, da imamo tudi Slovenci svoje ljudske balade, je vso svojo energijo usmerila v raziskovanje, zbiranje in ohranjanje tega neprecenljivega bogastva, ki pogosto živi le še v ustnem izročilu.

Umetnica si želi, da bi bolj spoštovali ljudsko izročilo in ohranjali ljudske pesmi, ki so nektar našega izročila. Zato se trudi otrokom čimbolj približati svet ljudskih pesmi ter pravljic in v ta namen pripravlja razne projekte z učnim gradivom. Sodeluje tudi v številih projektih doma in v tujini.
Gostja je poslušalce očarala svojim božanskim glasom, s katerim so izbrane pesmi dobile prav poseben čar. Skozi pripoved o izvoru ljudskega izročila je nanizala veliko dejstev, ki so presenetila. Med drugim tudi, da imamo v Sloveniji več kot 15 000 registriranih ljudskih pesmi v 50 narečjih, da se je ljudsko izročilo začelo z mitom o stvarjenju sveta, pa tudi o tem, kako pomembna je mitologija v ljudskem izročilu.
Svoje petje in pripovedovanje je nadgradila s spremljavo zvočne posode in estonsko harfo, kar je v prostor vneslo prav posebno energijo. Poslušalci so vidno uživali ob poslušanju o ribi Faroniki, o Rošlinki, bogu Belinu in baladi, ki jo vsi poznamo, Lepi Vidi, ki smo jo slišali v dolenjskem in rezijanskem narečju.
Gostja je pozvala, naj ohranjamo ljudske pesmi s petjem v narečju, saj le tako lahko živijo dalje v svoji obliki za naše zanamce. Bogat pripovedno glasbeni večer je še prehitro minil, na obiskovalcih pa zagotovo pustil prav poseben pečat.

Janja Pepelnak

 
 
Nazadnje urejano na 0, 20.05.2022 17:51
Oceni ta prispevek
(2 glasov)

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

Poišči