( ISSN 2738-5760 )

Kultura

Lepo je zgoraj stati, spomine v srcu brati

Razstava ob 100. letnici Planinskega društva Slovenska Bistrica

Avtorica razstave Barbara Frešer nas skozi razstavo popelje skozi vseh 100 let, ki jih je prehodilo Planinsko društvo Slovenska Bistrica skupaj s svojimi člani. Razstava je razdeljena na več poglavij. Tako nas v Pionirski knjižnici pričakata planinec in planinka, ki prikazujeta opremo planinca nekoč in danes. Na stenah pa je predstavljen planinski podmladek Ciciban planinec, kjer sodelujejo 2. OŠ Slovenska Bistrica, OŠ dr. Jožeta Pučnika Črešnjevec , Vrtec Otona Župančiča Slovenska Bistrica ter Vrtec Črešnjevec in Leskovec.

Ob fotografijah planinskega cvetja se povzpnemo v prvo nadstropje Slovenjebistriške knjižnice, kjer je razstava razdeljena na deset sklopov. V sklopu Prostovoljno delo je predstavljeno delo, ki ga planinci opravljajo na planinskih poteh, od markacij do brunčanja poti do Črnega jezera. Poseben sklop je Zgodovina društva, nadvse uspešna zgodovina društva, ki se je začela pisati leta 1922. Posebno poglavje je namenjeno Ivani (Leskovar), ki je pred 30. leti zastavila projekt Ciciban planinec, in Marjeti (Resnik), ki je znala najmlajše pritegniti v svet pohodništva. Predstavljeni so Fosili, Vodstvo skozi čas in fotodokumentirani Množični pohodi ter Planinski tabori, tabori mladinskega odseka. Posebno poglavje je namenjeno tudi Ludviku Javerniku – Luki, ki je bil učitelj na Tinju, Šmartnem na Pohorju in v Slovenski Bistrici, kot planinec pa je navduševal s svojim neizmernim botaničnim znanjem. Sklop Razgledi nas s fotografijami popelje na vrhove slovenskih vršacev. Poseben sklop je še Alpinistični odsek, ki so ga ustanovili bratje Uršič, Hinko Moravs in Jožko Frangež, odsek, ki je leta 1952 doživel tragično nesrečo v Špiku.
V vitrinah pa so predstavljeni predmeti iz sveta planinstva. V zadnji vitrini so tudi cepin, dereze, dnevnik in knjiga pesmi Ivana Uršiča-Vanča, ki je leta 1952 s soplezalci tragično preminil v steni Špika.
Pregledna razstava nas popelje od prvih zametkov društva, od prostovoljstva in zanesenjakarstva, vseskozi pa z odgovornim delom do ljudi in narave. Razstava, ki nam skozi prehojeno stoletno pot prikaže lepote slovenskega planinskega sveta.
Razstava je v Knjižnici Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica na ogled do sredine avgusta.
(Natalija Stegne)
 
 
Nazadnje urejano na 0, 02.06.2022 16:38
Oceni ta prispevek
(4 glasov)

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

Poišči