( ISSN 2738-5760 )
Foto: Gea Foto: Gea

Tovarna olja GEA je lani ustvarila dobiček

Tovarna olja Gea je leto 2021 sklenila uspešno, celo nad načrti, kljub turbulentnim časom na trgu. To pa predvsem zato, ker so se dogajanju prilagodili.

Tovarna olja Gea zaposluje okoli 90 ljudi in je lani dosegla opazno rast prodaje. Ustvarila je namreč 41,9 milijona evrov prihodkov, kar je za polovico več kot leto pred tem in skoraj 40 odstotkov nad načrtom. Nekaj več kot polovico prihodkov so ustvarili na domačem trgu, preostalo so izvozili, leto pa zaključili s 600.000 evri dobička. Njihov največji trg je še vedno slovenski, sledita pa trga Hrvaška in Italija, deloma tudi Nemčija in Madžarska, z manjšimi količinami, zlasti na področju specialnih olj, pa nastopajo na trgih večine držav EU.

Pandemija je lani precej vplivala na poslovanje, saj so bile vse logistične poti precej onemogočene ali vsaj otežene, zato so potrebovali veliko mero iznajdljivosti, da jim je uspelo kakovostno oskrbeti trg. V zadnjih letih pa opažajo tudi kar nekaj nelojalne konkurence iz balkanskih držav, s ceno olja, ki je celo nižja od cene surovine, ki jo sami prejmejo nepredelano. Letošnje razmere tudi za bistriško podjetje pomenijo veliko novih izzivov, saj je cena olja predvsem zaradi vojne v Ukrajini izredno nestabilna. Ta država namreč pokriva skoraj polovico svetovnih potreb po sončničnem olju, nabava od tam pa je trenutno za evropske proizvajalce zelo otežena in prihaja praktično le po kapljicah, pa še to po zaslugi starih zalog iz lanske žetve. Močno občutijo tudi za pet- do sedemkrat višje stroške energentov in tudi vse dražji embalažni material.

Ker so v zadnjih 15 letih stkali dobre poslovne odnose z vsemi svojimi poslovnimi partnerji, so eno redkih podjetij, ki jim je tudi v zahtevnih časih uspelo dobaviti dovolj surovega olja za potrebe celotnega trga. Vseeno za zdaj še ne morejo zagotoviti, da imajo surovine dovolj za stoodstotno izpolnitev letošnjega načrta, jim je pa doslej uspelo zagotoviti vse s strani kupcev naročene količine.

  • junij 9, 2022
Nazadnje urejano na 0, 09.06.2022 19:14
Oceni ta prispevek
(6 glasov)

Poišči